Duvan osvaja semberske oranice

Ljiljana Aleksić
Duvan osvaja semberske oranice

Bijeljina - Semberija ima veliki potencijal za uzgoj duvana, a preduzeće "Duvan" Bijeljina ugovoriće sa kooperantima proizvodnju ove kulture na 400 hektara.

Ovo je juče najavio direktor "Duvana" Svetozar Mihajlović i dodao  da je uočen veći broj zainteresovanih proizvođača, a očekuje se da će ugovor biti potpisan sa njih osamdesetak.

- Situacija se poboljšava u ovoj oblasti, mada je to nedovoljno, jer još ne možemo da dostignemo proizvodnju iz devedesetih godina kada smo imali više od 800 tona duvana - rekao je Mihajlović nakon tradicionalnog sastanka na kojem je preduzeće "Duvan" upoznalo proizvođače u Semberiji sa uslovima za predstojeću sjetvu.

Mihajlović je naglasio da sadašnja proizvodnja od 300 tona nije dovoljna. On je dodao da Semberija trenutno ima najmanje prinose duvana u regiji, što je veliki hendikep uprkos dobrim uslovima za proizvodnju.

- Proizvodnja je zasnovana na oko 350 hektara, a mi u ovoj godini imamo ambiciozne planove da povećamo proizvodnju za još 50 do 100 tona - rekao je Mihajlović i dodao da "Duvan" od danas počinje sa ugovaranjem proizvodnje, za koju je nabavljen repromaterijal.

- Sjetva će krenuti početkom marta, a mi ćemo i ove godine kreditirati proizvodnju duvana i nabavku repromaterijala - rekao je Mihajlović.

Poljoprivrednici očekuju da će Ministarstvo poljoprivrede povećati podsticaje za proizvodnju duvana, istakavši da su sadašnji nedovoljni. Mihajlović je rekao da su nekada podsticaji iznosili marku i po po kilogramu duvana, dok su za tu količinu u berbi 2014. godine dobijali 34 feninga. Dodao je da se očekuje da ministarstvo odobri podsticaje u iznosu od 1,20 maraka po kilogramu, što bi omogućilo veću proizvodnju duvana.

Da je neophodno povećati podsticaje, slaže se i proizvođač duvana iz sela Donji Zagoni Dragan Ristanović. Prema njegovim riječima, sadašnja proizvodnja nije isplativa.

- Sadim duvan od 1992. godine. Sada imam proizvodnju na oko 11.000 hektara. Međutim, nisam zadovoljan, bilo bi dobro kada bi i Vlada povećala premiju - kaže ovaj duvanar.

Premije

Svetozar Mihajlović je izrazio nadu da će ove godine veći broj proizvođača dostići limit od 1.200 kilograma osušenog duvana po hektaru, sa prosječnom cijenom od 2,30 maraka.

Prema njegovim riječima, ako se ovoj cijeni doda i premija, poljoprivrednici će imati blizu četiri marke po kilogramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana