Дуван осваја семберске оранице

Љиљана Алексић
Дуван осваја семберске оранице

Бијељина - Семберија има велики потенцијал за узгој дувана, а предузеће "Дуван" Бијељина уговориће са кооперантима производњу ове културе на 400 хектара.

Ово је јуче најавио директор "Дувана" Светозар Михајловић и додао  да је уочен већи број заинтересованих произвођача, а очекује се да ће уговор бити потписан са њих осамдесетак.

- Ситуација се побољшава у овој области, мада је то недовољно, јер још не можемо да достигнемо производњу из деведесетих година када смо имали више од 800 тона дувана - рекао је Михајловић након традиционалног састанка на којем је предузеће "Дуван" упознало произвођаче у Семберији са условима за предстојећу сјетву.

Михајловић је нагласио да садашња производња од 300 тона није довољна. Он је додао да Семберија тренутно има најмање приносе дувана у регији, што је велики хендикеп упркос добрим условима за производњу.

- Производња је заснована на око 350 хектара, а ми у овој години имамо амбициозне планове да повећамо производњу за још 50 до 100 тона - рекао је Михајловић и додао да "Дуван" од данас почиње са уговарањем производње, за коју је набављен репроматеријал.

- Сјетва ће кренути почетком марта, а ми ћемо и ове године кредитирати производњу дувана и набавку репроматеријала - рекао је Михајловић.

Пољопривредници очекују да ће Министарство пољопривреде повећати подстицаје за производњу дувана, истакавши да су садашњи недовољни. Михајловић је рекао да су некада подстицаји износили марку и по по килограму дувана, док су за ту количину у берби 2014. године добијали 34 фенинга. Додао је да се очекује да министарство одобри подстицаје у износу од 1,20 марака по килограму, што би омогућило већу производњу дувана.

Да је неопходно повећати подстицаје, слаже се и произвођач дувана из села Доњи Загони Драган Ристановић. Према његовим ријечима, садашња производња није исплатива.

- Садим дуван од 1992. године. Сада имам производњу на око 11.000 хектара. Међутим, нисам задовољан, било би добро када би и Влада повећала премију - каже овај дуванар.

Премије

Светозар Михајловић је изразио наду да ће ове године већи број произвођача достићи лимит од 1.200 килограма осушеног дувана по хектару, са просјечном цијеном од 2,30 марака.

Према његовим ријечима, ако се овој цијени дода и премија, пољопривредници ће имати близу четири марке по килограму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана