Духовна радост у срцима мјештана у приједорском насељу Чиркин Поље

Снежана Тасић
Духовна радост у срцима мјештана у приједорском насељу Чиркин Поље

Приједор - Изградња темеља манастира посвећеног Покрову пресвете Богородице почела је у приједорском насељу Чиркин Поље, у близини мјеста гдје је био средњовјековни манастир Милошевац.

Протонамјесник Драган Хрваћанин изјавио је да на тај начин некадашњи манастир Милошевац доживљава обнову и васкрснуће те изразио наду да ће до краја године бити завршен и освештан темељ новог вјерског објекта.

- Манастир Милошевац је страдао у вријеме аустро-турског рата. Често овдје у гробљу и у непосредној близини пута наилазимо на ископине манастира, на темеље, циглу, керамику, камен који указује управо на постојање те грађевине. С обзиром на то да је на том мјесту гробље и да сада нисмо у могућности да ископавамо гробове, нови темељ градимо у непосредној близини те локације - истакао је Хрваћанин.

Он је додао да је идеју владике да буде обновљен, односно да поново буде изграђен православни објекат подржао вјерујући народ овог краја. То потврђује и пензионер Славко Тимарац који је рекао да нема ријечи којима може изразити осјећање које му је донијела та вијест да у непосредној близини ниче манастир.

- Слушао сам од родитеља и дједова да је овде био манастир и не могу описати какву духовну радост у наш крај доноси градња новог манастира - истакао је Тимарац.

Каже да се народ већ спрема за скоро освештање темеља те да вјерује да ће, обрадовани овом вијешћу, и многе његове комшије и мјештани прискочити у помоћ, што новчано, што радом, да манастир што прије дође и под кров.

Објекат ће бити димензија 30 пута 20 метара, а помоћ у изградњи очекује се од локалне заједнице, Владе РС и вјерујућег народа.

Градилиште су јуче обишли владика бањалучки Јефрем, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, Марко Павић и свештеници православне црквене општине Приједор те утврдили да радови иду предвиђеном динамиком.

Историјски подаци говоре да се манастир Милошевац налазио у близини рјечице Милошевице у насељу Чиркин Поље и мјесту Црквина. И у тим документима помиње се да се на дијелу манастиришта развило сеоско гробље.

Према народној причи, црква Рођења пресвете Богородице на Пашинцу је изграђена 1890. године од камена порушеног манастира Милошевац. +++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана