Dugovanja radnicima Farmlanda biće isplaćena

Srna, ATV
Dugovanja radnicima Farmlanda biće isplaćena

Banjaluka - Sve obaveze prema radnicima preduzeća "Farmland", koje je u martu kupio kineski partner, biće izmirene i oni će biti prioritet u isplati, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.

Iz "Farmlanda" navode da će biti izmirene i sve ostale obaveze koje ima ovo preduzeće prema povjeriocima, što je i definisano kupoprodajnim ugovorom sa kineskim partnerom.


U "Farmlandu" ističu da dugovanja prema radnicima nisu sporna, te podsjećaju da je definisano da se dugovi prema radnicima prioritetno isplate, ali da se čeka da kupac firme iz Kine definiše samo pokretanje posla, kao i usklađivanje i standardizaciju, kako bi se mogao realizovati izvoz mlijeka u Kinu.

"Od ukupnih 24 miliona evra koliko kineski kupci ulažu u preduzeće, 10 miliona evra namijenjeno je za novo pokretanje proizvodnje, a ostatak novca će biti raspoređen za plaćanje dugova prema povjeriocima, među kojima su i radnici", tvrde u "Farmlandu".

U saopštenju se navodi da su pregovori o preuzimanju "Farmlanda" od kineskog partnera bili kompleksni i dugotrajni, jer je riječ o velikom poslu, a pritom kineski partner namjerava svu robu plasirati na kinesko tržište.

"Zbog ovih razloga, strateški partner će u narednom periodu izdefinisati način na koji će izvršiti usklađivanje i standardizaciju kada je u pitanju izvoz proizvoda u Kinu", navodi se u saopštenju.

Kineski investitor kupio je u martu preduzeće "Farmland" iz Nove Topole, a vrijednost kupoprodajnog ugovora je 24 miliona evra. Radnici ovog preduzeća više puta su štrajkovali zbog višemjesečnih neisplaćenih plata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana