Drvar proslavlja Dan opštine, Dodik počasni građanin

Srna
Drvar proslavlja Dan opštine, Dodik počasni građanin

Drvar - Prvi put nakon 23 godine Drvar opet proslavlja 27.juli kao svoj dan opštine.

Predsjednik Opstinskog vijeća Drvar Nikica Bosnić istakao je na svečanoj sjednici značaj vraćanja ovog datuma Danu opštine. 

On je prisutne odbornike i goste upoznao sa procedurom ponovnog vraćanja 27.julu, jer je to dan na koji su svi Drvarčani ponosni. 

Nakon svečane sjednice opštinske vlasti Drvara, pojedini kantonalni ministri iz reda SNSD-a, predstavnici SUBNOR-a, boračke organizacije i političkih stranaka položili su vijence na Spomen obilježje palim borcima iz II Svjetskog rata koji je porušen poslije Dejtona od strane hrvatskih snaga.

Vijenci su položeni na mjestu porušenog Spomenika žrtvama fašističkog terora.

Načelnik opštine Goran Broćeta je ocijenio da su Spomenik žrtvama fašističkog terora u Drvaru 1996. godine porušili neinformisani ljudi, koji su vjerovatno mislili da je to simbol srpstva.

“To je jedan od najznačajnijih datuma za Drvar, koji ima zlatnu istoriju u Drugom svjetskom ratu. To je istorija koju su ispisali naši preci”, dodao je on. 

 On je poručio da će taj spomenik u narednom periodu biti obnovljen. 

Špirić: Vlada Srpske ulaže pola miliona KM u infrastrukturu

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je večeras u Drvaru da će u toku ove godine Vlada Republike Srpske u obnovu infrastrukture na tom području uložiti više od pola miliona KM.
Špirić je podsjetio i da će, prvi put od Dejtona, i Srbija uložiti oko pola miliona maraka u obnovu infrastrukture na području opštine Drvar i to zahvaljujući predsjednicima Republike Srpske Miloradu Dodiku i Srbije Aleksandru Vučiću.

“Ipak se kreće, ali obnova je proces i mora se imati strpljenja, mora imati poštovanja, ali i moramo postojati u istoj političkoj porodici da bismo se mogli naslanjati jedni na druge. Biće potrebno još dosta truda i zajedničkog rada da se obnavlja ova opština”, rekao je Špirić u obraćanju na svečanoj sjednici Opštinskog vijeća Drvara, održanoj povodom Dana opštine.

Špiriću, kome je dodijeljena zahvalnica za pomoć ekonomskom razvoju opštine, istakao je da su se od Dejtona mijenjale vlasti u Republici Srpskoj, ali da on ne zna nijednog predstavnika vlasti iz Srpske, ili iz regiona, koji je tako snažno kao Milorad Dodik, kao predsjednik i Vlade i Republike Srpske, podržavao Drvar i Drvarčane, jer on “voli ovaj grad i ljude” i vezan je za njih.

“Drago mi je da večeras ovdje mogu da vam prenesem pozdrave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa kojim sam bio u kontaktu sve do dolaska u Drvar, a kojeg su vremenske nepogode nad Manjačom spriječile da bude ovde”, naveo je Špirić.

On je dodao da mu je Dodik rekao da priznanje počasnog građanina Drvara doživljava i kao nagradu i kao obavezu.

“I još dugo godina našom voljom Dodik će pomagati ne samo Drvar, već i opštine u susjedstvu Grahovo, Glamoč. Srbi, našom voljom 7. oktobra Milorad Dodik biće srpski član Predsjedništva BiH i zajedno, ako podržimo, a siguran sam da hoćemo, sa najboljim kandidatima kao što je Nikica Grubor za poslanika u federalnom parlamentu”, rekao je Špirić.

On je pozvao građane Drvara da se udruže 7. oktobra, da se ne dijele i ne svađaju “jer posvađani i podijeljeni postaju lak plijen”.

Špirić je istakao i potrebu da se probudi savjest Sarajeva i Livna “da vrate Drvaru sve ono što su mu uzeli” i da se polako vraća sjaj toj opštini kakav je imala i prije rata.

Dodik počasni građanin opštine Drvar

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik večeras je na svečanoj akademiji povodom Dana opštine proglašen počasnim građaninom Drvara, a potpredsjedniku SNSD-a Nikoli Špiriću dodijeljena je plaketa za nesebičo zalaganje i ekonomski razvoj opštine.
Načelnik opštine Drvar Goran Broćeta večeras je istakao da ima nade za bolji život i opstanak u ovoj opštini uz bezgraničnu pomoć Srpske.

“Drvar je imao tešku i trnovitu istoriju od postanka pa do danas, a sada se nalazi na vjetrometini između Kantona deset u Federaciji BiH i Republike Srpske”, rekao je Broćeta, ističući da najveću podršku ova opština dobija iz Srpske.

On je podsjetio da je nakon 23 godine 27. jul ponovo vraćen kao Dan opštine Drvar, gdje mu je mjesto i gdje pripada.

“Naši preci su prije 77 godina rekli ne fašizmu”, rekao je Broćeta na svečanoj akademiji u Domu kulture gdje je prikazan dokumentarni film o nastanku i razvoju Drvara.

Načelnik opštine dodijelio je zahvalnice učenicima generacije osnovne i srednje škole.

Zahvalnica je dodijeljena i preduzeću “Jami”, koje je najuspješniji privredni subjekt u opštini Drvar i Kantonu deset.

Zahvalnice za human odnos i pružanje specijalističkih usluga dodijeljene su doktorima Nikici Gruboru, Milanku Maksiću i Siniši Bijeljcu.

Posthumno je za životno djelo odlikovana Mira Lukač za afirmaciju i rad i promociju kulturnog stvaralaštva.  

Dana 27. jula 1941. godine u Drvaru je počeo ustanak naroda protiv fašističkih okupatora, koji se proširio na susjedne teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana