Дружењем на Тјентишту спојили Српску и Косово

Глас Српске
Дружењем на Тјентишту спојили Српску и Косово

Фоча - Малишани предшколске установе “Даница Јарамаз” из Косовске Митровице заједно са родитељима и васпитачима боравили су на четвородневном кампу у НП “Сутјеска” гдје су са колегама из фочанског вртића “Чика Јова Змај” кроз едукативне радионице размијенили искуства у образовању и васпитању дјеце и дружили се у јединственом природном амбијенту.

Камп назван “Пријатељи без граница” показао је да повезивање и отворени братски односи од најмлађих до најстаријих који учвршћују јединство и слогу, кључ опстанка Срба, ма гдје год живјели.

Долином хероја минулог викенда одзвањала је граја дјеце из Фоче и Косовске Митровице, а домаћин се потрудио да први боравак њихових побратима у Фочи буде незабораван.

Дјеца са Космета и њихови родитељи уживали су у обиласку прашуме Перућица и највише планине у БиХ, Маглића, као и пјешчаних пирамида, а заједно са малишанима и родитељима из Фоче израђивали су разне украсе. Није мањкало ни забаве, ни спортских игара, а дјеца нису скидала осмијех, радост и озареност са  лица.

- Правио сам украсе са другарима и дивно сам се провео. Понећу јежа којег сам направио - рекао је дјечак Деспот.

Малишан Вук Радојевић из Косовске Митровице каже да је заволио другаре у Фочи.

- Играли смо се и дружили. Волео бих да се овде вратим - рекао је овај шестогодишњак. Мали Фочаци пружили су несебичну пажњу и љубав другарима са Косова.

- Волио бих да одем код свог друга на Косово - пожелио је шестогодишњи Сергеј Ивановић из Фоче.

Захваљујући побратимским везама два вртића, склопљена су и пријатељства међу родитељима из Српске и са југа Србије.

- Косово смо спојили са Републиком Српском. Дечица су одушевљена природом и радионицама. Волели бисмо да и они дођу код нас - задовољан је Слободан Репић из Косовске Митровице. Фочански родитељи истичу да су овим дружењем утабали стазу дугогодишњих братских веза.

- Треба што више оваквих дружења, што више стварати пријатељстава, треба нешто да научимо и од дјеце, па да наставимо дугорочно - мишљења је Љубиша Ивановић из Фоче.

Дјеца, родитељи и васпитачи из Фоче јуче су испратили своје другаре из Косовске Митровице са којима су исплели мрежу пријатељства, завјетујући се да ће наставити да је шире и јачају.

Повеља о братимљењу

Након дугогодишњег заједничког рада у изради пројеката, вртићи из Фоче и Косовске Митровице недавно су озваничили пријатељске везе потписивањем повеље о братимљењу, којом су се обавезали на продубљивање сарадње и размјењивање искустава у образовању и васпитању дјеце. Први велики корак направили су заједничким дружењем на Тјентишту.

- Ово је једна од најбољих размјена искустава. Васпитачи су размијенили искуства, методе учења у предшколском васпитању, а наша је жеља да дочекамо дан да слободно прелазимо границе и дружимо се кроз овакве и сличне кампове - рекла је директорка вртића “Чика Јова Змај” Слађана Владичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана