Други најтоплији јануар у историји РС: Бањалучани уживали у сунцу

nezavisne.com
Други најтоплији јануар у историји РС: Бањалучани уживали у сунцу

Бањалука - Јануар су, осим празника, обиљежиле и натпросјечне температуре, а највиша измјерена температура у РС је била у Бањалуци, када је максимална дневна износила 19 степени, а јутарња три степена.

"Након Бањалуке најтоплији је био Добој, гдје је максимална дневна температура износила 19, а јутарња један степен Целзијуса, тако да ће ово највјероватније бити други најтоплији јануар у историји РС", истакао је за "Независне" Игор Ковачић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода РС.

Према његовим ријечима, са фебруаром долази и захлађење, па нас, како каже, већ у ноћи између четвртка и петка очекује пролазан снијег.

"За викенд ће доћи до престанка падавина, након чега нас очекују нешто ниже температуре с мразем и највише дневне ће ићи до пет степени", рекао је Ковачић.

Истакао је да од понедјељка слиједи ново погоршање, тако да ће, како појашњава, почетак фебруара углавном протећи у честој промјени времена, те да ће се смјењивати дани са падавинама и дани са сувим временом.

А да је ово био један од најтоплијих јануара у историји свједоче и први вјесници прољећа, који су се појављивали широм РС, па су се тако у околини Дервенте у насељима Агићи и Мишковци претпосљедњег јануарског дана појавиле висибабе.

Осим Дервенте, током првог мјесеца висибабе, јагорчевина и бијеле раде су се појављивале широм РС, а становници су лијепо вријеме користили за шетњу и боравак у природи.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, казао је да засад нема већег оштећења на воћкама јер су, како каже, ноћи још довољно хладне.

Према његовим ријечима, највише би им одговарала стабилизација од -10 степени.

А с обзиром на то да није било јачих падавина, ни путари нису имали већег посла па су, како кажу, уштедјели и на материјалу и абразивним средствима.

Александар Бајић, директор предузећа "Чистоћа", истакао је да се интервенције засад обављају у јутарњим часовима и на позив.

"Со је лагерована и чува се за сљедећу годину", рекао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана