Дрљача: Потребно хитно реаговање

Срна
Дрљача: Потребно хитно реаговање

Нови Град - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је Срни да је потребно хитно и адекватно реаговати да би био спријечен покушај Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на локацији Трговска гора у општини Двор, у непосредној близини Новог Града.

Дрљача је додао да очекује да БиХ заштити своје грађане јер се овако чини да су грађани БиХ препуштени сами себи и приморани да се боре са проблемом који превазилази оквире локалне заједнице.

Наводећи да хрватска страна не жели договор о овом питању, Дрљача није искључио могућност судског епилога.

Дрљача је најавио да ће о овој теми у четвртак, 14. марта, расправљати општински Форум за безбједност.

“Форум за безбједност је савјетодавно тијело и очекујем да ће бити усвојени одређени закључци који ће бити основ за припрему посебне сједнице Скупштине општине Нови Град, 4. априла”, рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, на ову сједницу, са само једном тачком дневног реда, биће позвани начелници локалних заједница у долини ријеке Уне.

“Позваћемо и начелнике из хрватских општина да присуствују, уколико желе, као и представнике Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, те стручњаке из ове области. Циљ је да након свих дискусија сачинимо закључке који ће бити прослијеђени Предсједништву БиХ и Савјету министара”, нагласио је Дрљача.

Одборници Скупштине општине Нови Град на посебној сједници 15. априла 2015. године једногласно су подржали резолуцију о противљењу активностима изградње одлагалишта отпада ниске и средње радиоактивности у општини Двор у Републици Хрватској на локацији Трговска гора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана