Дрина у Амајлијама однијела брвнаре, на удару и викендице

Љиљана Алексић
Дрина у Амајлијама однијела брвнаре, на удару и викендице

Бијељина - Ријека Дрина у Амајлијама пријети да направи пустош у дијелу овог семберског села, а већ је однијела неколико викендица-брвнара које су се налазиле на обалама.

Мјештани у невјерици и шоку казују да је само у једном секунду нестало оно у шта је уложен огроман труд и рад заљубљеника у природу. Причају да је у протеклој години ова ријека знатно промијенила свој ток и ушла у приватне посједе. Након посљедњих киша, у Амајлијама се обрушила на обале еко-кампа које гута.

- У посљедњој години вода је кренула према обали. Гдје је сада вода, ту је доскоро била шума, неких 500 метара. Вода је то почела полако да кида и сада је ушла у наш еко-камп. Овдје је било шест бунгалова, а сада је остао само један који склањамо да и њега вода не би однијела. До вечерас нестаће још неколико брвнара - каже старјешина Одреда извиђача "Семберија", који управља овим еко-кампом, Милош Секулић.

Извиђачи спасавају оно што могу, а у томе им помаже и неколицина мјештана.

- Чинимо све што је у нашој моћи, али, нажалост, нешто нисмо успјели спасити. Само у секунду нестала је једна од кућица за одмор. Дрина је толико брза да не стижемо. Ријека дневно "кида" и до десет метара обале и не можемо ући да чистимо терен и да "скидамо" бунгалове јер је ризично и опасно по живот - наводи Секулић.

Према његовим ријечима, од бунгалова на обали вода је била удаљена више од 500 метара, а прије десетак година и више.

- Сада пријети да опустоши све пред собом. Још неких пет-шест метара недостаје да дође и да пресјече алтернативни пут до викендица - наводи Секулић и додаје да су се обраћали за помоћ надлежнима, али су им рекли да су немоћни јер овај дио територије катастарски припада сусједној држави Србији.

Мјештани Амајлија који су одрасли на обалама Дрине овакво нешто не памте. Кажу да вода дневно однесе по десетак метара обале. С разлогом страхују и боје се катастрофе.

- За своје 62 године нисам упамтио овакво нешто. То је страшно - прича мјештанин Амајлија Павле Јовић.

Препричава да слике од протеклих дана никад неће заборавити.

- Никада нисам видио да вода носи комплетну брвнару са цријепом и иде тако низ Дрину, то је језиво - каже Јовић.

Он додаје да је одрастао на обалама Дрине и да је ову ријеку тешко укротити.

- Дрину никада нико није успио да укроти и неће сигурно ни сада моћи. То је неописиво брза вода. Она када науми да протече, ту нема заустављања. Ево, видите, откида дијелове обале сваки минут. То се, нажалост, не може никада вратити. Можда неке генерације дочекају у далекој будућности - наводи он.

Уплашени су и власници оближњих викендица. Страхују да ће вода одсјећи пут и однијети њихову имовину, а један од њих, Славко Палексић, каже да су немоћни.

- Мислим да ће за три-четири дана вода поткопати оближње викендице. Пресјећи ће сигурно и алтернативни пут између села Којчиновац и Амајлије. Вода иде незаустављиво. Мислим да је ово еколошка катастрофа јер је ово викенд-насеље практично једина оаза Бијељинцима за излет и одмор. Гдје ћемо сада ићи на излет? Много труда смо уложили да подигнемо овај камп и да га средимо након катастрофалних поплава 2014. године, а све је однијела вода - каже Палексић.

Истиче да се у име власника викендица обраћао Градској управи, али им је одговорено да су немоћни јер није њихова надлежност.

- Очито је да се након посљедњих поплава ток ријеке промијенио. Брза и силовита Дрина нема милости, односи све пред собом. Очекујемо помоћ надлежних органа да сагледају стање и помогну на било који начин - казао је један од викендаша.

Ипак, еко-камп, популарно излетиште Сембераца, сигурно више неће бити као некада. Остају само слике за дуго сјећање и успомене како је некада изгледало.

Еко-камп

У еко-кампу су одржавани сусрети младих из свих крајева бивше Југославије и бројне радионице. Извиђачи су бринули о кампу. Бројни Бијељинци су слободне тренутке проводили ту, а посебно током првомајских празника. Нажалост, Семберци остају без овог кутка и мирне оазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана