Dragane Stojanović iz Višegrada u sveskama čuva 5.009 djetelina sa četiri lista

R. T.
Dragane Stojanović iz Višegrada u sveskama čuva 5.009 djetelina sa četiri lista

Višegrad - Dragana Stojanović iz Višegrada je, ako je vjerovati predanju, srećna djevojka jer je za devet godina ubrala i sakupila 5.009 strukova djeteline sa četiri lista.

- To mi je već postala opsesija. Gdje god idem, gledam ispred sebe i tražim djetelinu - kaže Stojanovićeva. Do sreće u životu nije lako doći ali kad čovjek do nje već dosegne  treba je i sačuvati.

- Sakupljene djeteline sa četiri lista počela sam da presujem, i lijepim u svesku, jednu, drugu, treću, četvrtu i dalje - nabraja ova djevojka. Od pamtivijeka je djetelina sa četiri lista bila tajanstvena biljka i za nju su vezana mnoga predanja, a Dragana objašnjava da svaki listić ima posebnu simboliku.

- Jedan je vjera, drugi nada, treći ljubav, a četvrti sreća - navodi ova mlada Višegrađanka. Ističe da postoje i djeteline sa pet, šest, sedam, osam i devet listova, a jednog proljetnog dana je, kako kaže, ubrala čak 81 struk djeteline sa četiri lista.

- Mnogi moji drugovi i drugarice su mi tražili da im upresujem djetelinu za sreću. Upresovala sam im stručak, zalijepila, i to je kao amajlija - kaže Dragana koja je završila i dva fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana