Dragana Rajblović u korice utkan put do krova svijeta

R. Đ.
Dragana Rajblović u korice utkan put do krova svijeta

Foča - Knjiga "Moj Everest - san i java" autorke Dragane Rajblović, prve sa Balkana i jedine žene u regionu koja se 2007. godine popela na najviši vrh svijeta Mont Everest, na Himalajima, promovisana je u Foči.

Ovo je knjiga o iskustvu žene koja je uz muške članove ekipe provela brojne dane u baznom kampu dalekog Tibeta, čekajući povoljan trenutak za uspon. U ovom djelu opisan je i pohod na Čo Oju, šesti vrh svijeta, kao i sve planine koje su prethodile kao priprema za uspon na krov svijeta. Rajblovićeva je u knjigu pretočila i najteže momente sedmodnevnog uspona, u kojima joj je i dah zastajao.

- Najteže mi je bilo kada smo se penjali do 7.900 metara bez kiseonika, kada mi je zaista došlo da bacim stvari i kažem sebi "šta će ti ovo". Bilo mi je teško i da nosim ranac, u povratku mi je pukao i držač za ranac, podlila mi se krv od težine. Bilo je i lijepih i teških trenutaka, a evo i deset godina poslije tog uspona uspomene žive - rekla je Rajblovićeva. Vidjeti i osvojiti krov svijeta, kaže, neponovljiv je osjećaj.

- Mi smo bili na vrhu 45 minuta i sve vrijeme imala sam neobičan osjećaj. Vidite cijeli svijet, pogled doseže do nekih 200 kilometara, tu je snijeg najčistiji na svijetu, nebo je najplavlje, drugačije, zvijezde su čudesne, to se samo tu može vidjeti i doživjeti, to nijedna kamera ne može prenijeti - ispričala je Rajblovićeva.

U knjizi je opisala i prolazak kroz takozvanu "stazu smrti" Everesta.

- To je zona nekih posljednjih hiljadu metara nadmorske visine i tu su zaleđena tijela svih onih koji nisu uspjeli da se popnu. Svi oni su pod opremom, izgledaju kao da spavaju. To vam je opomena da poštujete pravila penjanja i pravila planine - istakla je Rajblovićeva.

Kao učesnik mnogih ekspedicija Rajblovićeva je upoznala razne krajeve svijeta, te je njena knjiga i svojevrsan putopis, u kojem prenosi svoje impresije o narodu Šerpasa, Tibetanaca i njihovoj istoriji.

Promociju knjige organizovali su Planinarsko društvo "Zelengora" i Centar za kulturu i informisanje.

- Velika je čast ugostiti ženu koja je dotakla nebo i upoznati tu neustrašivost - rekao je predsjednik "Zelengore" Karlo Šimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana