Дозвола ћуприји у Вишеграду на дугом штапу

Анита Јанковић-Речевић
Дозвола ћуприји у Вишеграду на дугом штапу

Вишеград - Мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду по свему судећи неће у скорије вријеме добити употребну дозволу, јер се радови на уклањању недостатака, који су требали бити завршени у октобру, још изводе.

Реконструкција познате ћуприје на Дрини почела је 2013. године, а радови, чија је вриједност процијењена на око десет милиона КМ, окончани су у децембру 2015. године.

Међутим, овај културно-историјски споменик ни дан-данас није добио употребну дозволу јер су вишеградске власти заједно са институцијама које су учествовале у пројекту обнове уочиле 11 недостатака.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић истиче да су радници турске фирме „Ербу“, коју је Турска развојна агенција ТИКА именовала за извођача радова на реконструкцији моста, били дужни да недостатке отклоне до 24. октобра, што се није десило. Овај рок договорен је у августу на састанку представника свих институција које су укључене у реконструкцију вишеградске ћуприје.

- ТИКА је била дужна да нас до наведеног рока писмено обавијести о отклањању недостатака, али од њих још нисмо добили никакво обавјештење, а прошла је средина новембра. Лани смо првобитно договорили да се ти пропусти отклоне до маја ове године - истакао је Ђуревић.

Додао је да с нестрпљењем чекају отклањање свих пропуста како би се формирала комисија која ће обавити технички пријем, а мост коначно добио употребну дозволу. 

Према његовим ријечима, Завод за заштиту споменика БиХ никада није дао сагласност за постављање врсте камена која се сада налази на ћуприји, због чега је наложено ново поплочавање.

- Камен који су поставили послије једне зиме је почео да се круни и распада. Расвјета није урађена како треба и често не ради. Такође, Осојнички поток сваке године наноси велике количине шљунка, а они нису предвидјели прилаз том потоку - рекао је Ђуревић.

Као највећи проблем који је истакнут је подизање нивоа ријеке Дрине, чиме је смањена пропусна количина воде.

- Сипали су велике количине камења у корито ријеке око стубова ћуприје, чиме су подигли ниво корита ријеке и смањили пропусну моћ кроз лукове. У случају да се појаве велике воде, лукови не би могли пропустити сву воду, чиме би у опасност дошла сама ћуприја - појаснио је Ђуревић. 

У агенцији ТИКА истичу да ће сви недостаци бити отклоњени до краја новембра.

- Иако је договор био да се радови заврше до 24. октобра, нисмо успјели испоштовати рок јер је приликом замјене камена требало пазити да се не оштети друго камење. Имали смо и потешкоћа у проналажењу и набавци новог камена, а проблема је било и са анализом малтера - истакли су у агенцији ТИКА.

Мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду грађен је од 1571. до 1577. године, а од 2007. налази се на УНЕСКО-вој листи свјетске културне баштине.

Институције

У Турској развојној агенцији ТИКА истичу да су се око 11 недостатака усагласиле све институције које учествују у реконструкцији моста Мехмед-паше Соколовића.

- На недостатке је указала општина Вишеград, али и надзорни орган КГМ из Турске, као и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, УНЕСКО у БиХ, Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС, те Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију Српске - истакли су у овој агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана