Donatorsko veče za manastir u Rožnju na Majevici

Srna
Donatorsko veče za manastir u Rožnju na Majevici

Lopare - U austrijskom gradu Volfurt održano je donatorsko veče na kojem je prikupljeno 5.000 evra za izgradnju manastirskog konaka Svetog Proroka Jeremije u Rožnju na Majevici, rekao je Srni odbornik iz Lopara Davor Vićić.

Vićić je bio predstavnik opštine Lopare na sinoć održanoj donatorskoj večeri koje su organizovali Crkvena opština Bregenc, na čelu sa sveštenikom Goranom Erićem, odbornik u gradskoj upravi Volfurta Jadranko Lešić i predsjednik Udruženja "Majevičani" u Austriji Radislav Đokić.


Prema njegovim riječima, ovo je bilo treće donatorsko veče za manastir u Rožnju, koji se nalazi u federalnoj opštini Sapna.

"Opština Lopare proteklu deceniju ulaže u obnovu manastira Svetog Proroka Jeremije u Rožnju, na donatorskoj večeri prošle godine u Loparama je prikupljeno 13.500 KM, dok je na donatorskoj večeri u organizaciji Udruženja žMajevičaniž u Cirihu prikupljeno 7.000 švajcarskih franaka", naveo je Vićić.

Osim odbornika Vićića, donatorskoj večeri u Austriji prisustvovali su sveštenici iz Obudovca, protojerej-stavrofor Zoran Ilić, kao i protojerej-stavrofor Zoran Ilić koji službuje u Boljeniću na Ozrenu, koji su inicijatori izgradnje manastira u Rožnju.

Predsjednik građevinskog odbora za izgradnju manastira u Rožnju je načelnik opštine Lopare Rado Savić, koji kaže da obnova ovog hrama na Majevici ima višestruki značaj, jer je selo Rožanj stradalo u proteklom odbramebno-otadžbinskom ratu .

"Mogućnost da u Rožnju funkcioniše manastir biće utjeha i nada za povratak izbjeglog stanovništva i za obnovu porušenih kuća i imanja", kaže Savić.

On je dodao da se time otvara i mogućnost da mještani koji ne obrađuju svoja imanja i nemaju namjeru da se vrate u Rožanj ne prodaju zemlju u bescijenje, nego da je daruju manastiru.

Manastir Svetog Proroka Jeremije građen je u Srednjem vijeku, a gradio ga je po narodnom predanju kralj Dragutin. Porušen je za vrijeme Turaka u 16. vijeku. U ostacima temelja sačuvana je srednjevjekovna grobnica sa tri skeleta monaha.

Obnova ove svetinje počela je 2008. godine trudom i zalaganjem sveštenika Zorana R. Ilića i Zorana S. Ilića.

U Loparama očekuju da bi podizanje konaka značilo i stvaranje uslova za život monaha, kao i povratak raseljenog srpskog stanovništva na ove prostore.

U selo Rožanj se od rata nije vratio niko od prijeratnih 125 porodica.
U porti manastira je 2015. godine podignuta spomen-česma za 18 stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana