“Домино фест”вјетар у леђа младим глумцима из Српца

Дејан Јовичић
“Домино фест”вјетар у леђа младим глумцима из Српца

Србац - Да су глумци аматери понекад једнако добри у очима публике као и њихове колеге са академија драмских умјетности, потврдио је рад србачког Аматерског позоришта “Домино” из Српца.

У протеклих осам година основама глуме научили су више од 80 дјеце, а неки од њих су постали активни чланови Студентског позоришта у Бањалуци.

Директор позоришта Драган Радоњић каже да се идеја о настанку позоришта родила сасвим случајно 2012. године, када је прихватио понуду србачког вртића да своје искуство, које је стекао глумећи у бањалучком Студентском позоришту и Градском позоришту “Јазавац”, искористи за потребе јесење свечаности ове предшколске установе и са васпитачима креира представу “У цара Тројана козје уши”.

- Представа је по свему била несвакидашња јер су њени актери били Српчани који до тада никада у животу нису стали на “даске које живот значе”. Улоге су додијељене родитељима полазника вртића, а представа која је одиграна у Дому културе изазвала је незапамћене реакције публике, па не чуди што је након неког времена доживјела и репризу - рекао је Радоњић.

То је био окидач да се окупи група истомишљеника која је и званично основала позориште у виду удружења које има за циљ унапређење културног живота Српца, а тренутно имају 13 чланова организованих у двије старосне групе са којима приређују представе, игроказе, позоришне адаптације, концерте и слично.

Један од њих почиње данас (субота) и трајаће до 29. јуна, а ријеч је о фестивалу “Домино фест” који ће бити одржан први пут и на којем ће сваке суботе наступити једно од омладинских позоришта из БиХ.

Радоњић каже да ће се позоришта представити србачкој публици кроз такмичарску форму наступа, а идеја је да након сваке одигране представе публика оцијени њихов наступ.

- Позориште са највишом оцјеном публике добиће признање, а прије почетка сваке представе биће одржане панел дискусије на којима ће учествовати чланови гостујућег позоришта и други гости - рекао је Радоњић.

Фестивал се организује уз подршку ДИС театра из Бањалуке, Дома културе и општине Србац. Радоњић очекује да ће на тај начин бити афирмисан рад аматерског позоришта и да ће испунити дугогодишњу жељу о оснивању мале сцене у Српцу на којој ће радити представе за 50 гледалаца како би додатно приближили позориште дјеци и омладини.

- Немамо свој простор за рад и до сада смо користили просторије удружења родитеља и дјеце са посебним потребама “Извор”, ОШ “Јован Јовановић Змај” Србац, Центра за културу и спорт и удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.”. Добијали смо подршку и од општине. Надам се да она неће изостати ни убудуће како бисмо успјели у нашој намјери да обогатимо културни живот у Српцу - додао је Радоњић.

 

Представе

На првом “Домино фесту” у Српцу данас (субота) наступиће Дјечије позориште “Еко арт” из Бугојна са представом “Кут и ја”, 22. јуна Мостарски театар младих из Мостара са представом “Маслинова грана”, а 29. јуна Позориште младих ДИС из Бањалуке са представом “Шта је заправо урадио Том”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана