Domaćice pune ostave zimnicom

nezavisne.com
Domaćice pune ostave zimnicom

Banjaluka - Domaći ajvar, miješana salata, kiseli krastavci, pekmez i džemovi samo su neki od zimskih specijaliteta zbog kojih su mnoge domaćice u RS već zavrnule rukave i prionule na posao.

Naime, kako kažu prodavci, potražnja za povrćem posljednjih dana je u porastu i očekuju još veću navalu kupaca u narednom periodu. Prodavci savjetuju domaćicama da požure po sastojke kojima će napuniti tegle, jer bi uskoro moglo doći do poskupljenja.

Kako nam je rekla jedna banjalučka prodavačica povrća na veliko, ove godine se s pripremom zimnice krenulo ranije nego prethodnih godina.

"Sada su cijene pristupačne, kilogram paprika babura košta 1,30 KM, pa ne čudi što su domaćice krenule s kupovinom dvadeset dana ranije", ističe ona. Dodaje da ima mnogo onih koji su riješili da iskoriste ove niže cijene, a zimnica, kako kaže, može da se sprema bez obzira na visoku temperaturu, naročito oni koji imaju hladne podrume.

"Kada prođu pripreme djece za školu, više se kupuje za zimnicu. Međutim, s obzirom na to da tada povrće već polako prolazi, i cijene će biti veće", ističe ona.

Iako još sezona zimnice nije u punom jeku, prodavac Mirko Ostojić ističe da je zadovoljan prodajom.

"Mnoge domaćice ne žele da štede na sastojcima pa se sve vrste povrća dobro prodaju, paprike, krastavac, luk...", priča on i dodaje da su cijene niže, ali da je kvalitet povrća bolji u odnosu na kraj septembra i početak oktobra pa pretpostavlja da je upravo i to mamac za kupca.

Ankica Janković, koju smo zatekli na pijaci, ističe da je uveliko počela da priprema zimnicu, tako da je već napravila džem od šljiva, ali i od breskve.

"Ovih dana planiram da pravim ajvar, jer su cijene paprika pristupačne. Bolje je da sada napravim, nego u septembru, kada cijena kilograma paprika prelazi i dvije KM", kazala je Jankovićeva i dodala da u ovom periodu ima veći izbor kvalitetnijeg povrća.

Iz Udruženja potrošača ističu da ne čudi što su se domaćice već odlučile na pripremu zimnice.

"Potrošači u ovom periodu imaju veći izbor robe. Sada su kvalitetniji i paprike i paradajz, a i cijene su daleko manje nego što će to biti u narednom periodu", kazala je Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana "Don" iz Prijedora.

Dodaje da će u narednom periodu biti sve manje kvalitetnog proizvoda koji je potreban za zimnicu.

"Mnogo je razloga zbog kojih se ljudi odlučuju da u ovom periodu krenu s pripremom zimnice. Jedan od od njih je sigurno i novac, jer je lakše kupovati pomalo, nego odjednom izdvojiti veću količinu novca da bi se napravila zimnica", pojasnila je Murićeva.

Prema njenim riječima, u narednim mjesecima pred potrošačima je niz troškova. Pored pripreme zimnice, veliki broj stanovnika treba da nabavi ogrev i da djecu spremi za polazak u školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana