Домаћи ајвар слађи од куповног

Милијана Латиновић и дописници
Домаћи ајвар слађи од куповног

Бањалука - На измаку љета продаја поврћа на пијацама у РС се повећава, а вриједне домаћице хрле на тезге да купе најквалитетније састојке за зимницу.

Најтраженији су паприка, парадајз, патлиџан, купус, карфиол и краставци, који су неизоставни у припреми зимнице.

Тешко је и замислити кућу у којој са првим септембарским данима неће замирисати кувани парадајз и запуцкетати паприка рога на жару, прије него што заврши у ајвару. И док бира роге за ајвар, Бањалучанка Драгица Симић поручује да је рачуница сваке домаћице иста.

- Док купим поврће, зачине и све што треба за зимницу, кошта ме и више него она готова у маркету. Труд, вријеме, струју и не рачунам. Али од зимнице не одустајем, домаћи ајвар слађи је од куповног - рекла је Симићева.

Продавци на бањалучким пијацама кажу да је продаја сваким даном све већа, а са завршетком припрема за школу очекују навалу купаца. Додају да се са куповином на велико може доста и уштедјети.

- Куповина на вреће и гајбе је исплативија и већина домаћица се одлучи да пазари на више. Килограм купуса кошта марку, а врећа од 12 килограма "вараждинца" је шест марака - рекла је продавачица на бањалучкој "Тржници" и додала да је због несташице највише поскупио карфиол, те је за килограм овог поврћа потребно издвојити 3,5 КМ.

Продавци на приједорским пијацама кажу да се највећа гужва очекује половином септембра. Поручују да се углавном продаје купус, који по врећи кошта пет марака. Потражња је већа и за паприкама, краставцима и патлиџаном, чије цијене се крећу од 1,5 до двије марке. Док ове састојке за зимницу ставља у велики цекер Приједорчанка Милена С. поручује да се зарад квалитета вриједи мало и намучити.

- Индустријски ајвар са домаћим се не може ни поредити. Ако погледате у маркету цијена мале теглице са назнаком "домаћи" је пет марака, што је прескупо - рекла је Милена С.

Припрема зимнице је неизоставна и у многим домаћинствима у Градишци. На зеленој пијаци у Градишци рекли су да се цијене нису много мијењале у односу на претходне године.

Продавци на добојској пијаци поручују да без доброг поврћа нема добре зимнице, па је тако и њихова понуда разнолика.

Исто важи и за пекмезе и џемове.

- Тренутно се највише продају шљиве за пекмез, а гајба кошта седам марака - рекли су на пијаци и додали да је од поврћа највише поскупио карфиол, па се продаје по цијени од три марке за килограм, што је двоструко више него лани.

Спремање домаће зимнице традиција је и на југу Српске, а Требињци истичу да ће због финансијске кризе ове године полице бити попуњене са нешто мање теглица.

Требињка Мара Бранковић каже да у зимници која се купи буде свега, а највише воде, зато прави домаћу.

- Макар знам шта сам ставила у тегле. Купила сам 60 килограма црвене паприке и нешто патлиџана, да спремим ајвар, јер је сада право вријеме за то - казала је Бранковићева.

Фочаци за сада само мјеркају цијене, а куповина поврћа на вреће почеће тек половином септембра.

- Још је топло вријеме, па ћу сачекати који дан са зимницом. Није јефтина, али бар знамо да једемо домаће, а то је непроцјењиво - рекла је Фочанка Олга Вуловић.

 

Џем и слатко

Већина домаћица искористила је сезону јагода, малина, вишања и трешања да припреме слатко и џемове.

У ово доба године већина припрема пекмез од шљива, а килограм домаће савке на пијацама у РС кошта од једне до 1,5 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана