Domaće oranice mahom neplodne

Anita Janković-Rečević
Domaće oranice mahom neplodne

Banjaluka - Većina poljoprivrednog zemljišta u RS je veoma niske plodnosti, pokazao je Program pedoloških analiza zemljišta za potrebe porodičnih gazdinstava koji je u Srpskoj sproveden od 2014. do 2017. godine.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su u posmatranom periodu kroz ovaj program analizirane 4.944 zemljišne parcele na 2.369 gazdinstava.

- Rezultati ukazuju da je većina ispitanog zemljišta niske plodnosti, a nizak nivo plodnosti pokazatelj je da je ova kontrola bila svrsishodna. Osim toga, ukazuju i na to da se sa ovim ispitivanjem treba nastaviti, te ispitati što je moguće veću površinu zemljišta na kojoj se obavlja poljoprivredna proizvodnja za koju se isplaćuju subvencije - rekli su u resornom ministarstvu.

Istakli su da na osnovu dobijenih podataka o plodnosti zemljišta Ministarstvo ima mogućnost da kreira mjere popravke kvaliteta plodnosti tla na nivou Republike, te da ih sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, kao što je kreiranje subvencija za kalcifikaciju zemljišta.

- Zahvaljujući ovom programu poljoprivrednici na čijim parcelama su obavljane analize od stručnjaka su dobili agrotehničke preporuke za popravku plodnosti, kao i savjet u vezi sa primjenom đubriva za dvije kulture po izboru - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Naveli su da je uspostavljena sistemska kontrola plodnosti i Giz baza podataka o analizama, u koju su pohranjene informacije o karakteristikama tla.

- Baza daje mnogo informacija o stanju i kvalitetu poljoprivrednog zemljišta na području cijele Srpske, pruža mogućnost sveobuhvatne analize dobijenih podataka, te utvrđivanja sistemskih mjera popravke plodnosti zemljišta po regijama - dodali su u Ministarstvu. 

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da se značaj analize zemljišta ogleda u buđenju svijesti poljoprivrednika u vezi sa pogrešnom i prekomjernom primjenom mineralnih đubriva.

  • Koliko god su mineralna đubriva značajna za veće prinose, njihova prekomjerna primjena može biti kontraproduktivna. Niska plodnost zemljišta, odnosno gubitak humusa u tlu, direktna je posljedica smanjenja stočnog fonda i nedovoljnih primjena stajskog đubriva - rekao je Marinković.

Učesnici programa

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su u realizaciji programa, osim njih, učestvovali Poljoprivredni institut RS, Agencija za agrarna plaćanja, te porodična komercijalna gazdinstva sa prostora Srpske.

- Najviše posla uradio je Institut, koji je bio zadužen za uzimanje uzoraka, laboratorijske analize, interpretaciju rezultata, davanje preporuka poljoprivrednicima, te kreiranje Giz baze podataka - rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana