Domaća zimnica u Semberiji porazila kupovnu

Ljiljana Aleksić
Domaća zimnica u Semberiji porazila kupovnu

Bijeljina - Pečene paprike, ali i poslastice od šljiva i šipka zamirisali su širom Semberije, jer vrijedne domaćice tvrde da su ajvar, džemovi i drugi "zimski proizvodi" pripremljeni po receptima njihovih baka daleko ukusniji i zdraviji od onih industrijskih.

Oni koji nisu uspjeli da proizvedu dovoljno voća i povrća spas su pronašli na pijaci kod provjerenih prodavaca. Najvažnije je da su tezge prepune domaćih paprika, kupusa, patlidžana, šljiva, pa cijene voća i povrća padaju u drugi plan. Domaći, oni koji su nikli na semberskim njivama su najtraženiji, posebno kupus i crvena paprika roga, koju brojna domaćinstva u Semberiji proizvode na imanjima.

Prodavca na zelenoj pijaci Olenija Trifković zadovoljno trlja ruke.

- Naše sugrađanke nisu odustale od ideje da prave domaću zimnicu, pa ovih dana vlada jagma za domaćim paprikama i patlidžanom, neizostavnim sastojcima za ajvar, ali i kupusom, karfiolom i zelenim paradajzom za turšiju - kaže ona.

Pripremanje zimnice je tradicija u porodici Bosiljke Lukić, koja je već uveliko zavrnula rukave.

- Ne mogu ni zamisliti početak jeseni bez mirisa pečenih paprika. Zimnicu je spremala moja baka, zatim moja majka, pa je red došao i na mene, a tajnama ukusnog ajvara, džemova i sokova sam naučila kćerku i unuke - rekla je Lukićeva.

S obzirom na to da je Semberija poljoprivredni kraj na ovim prostorima uglavnom preovladava mišljenje da je zimnicu ipak bolje praviti, pa je domaća zimnica i ove godine porazila kupovnu. Članice Udruženja žena "Beli anđeo" iz Dvorova od zaborava čuvaju tradicionalne recepte i sa ljubavlju ispunjavaju svoje police u ostavama. Prema riječima predsjednice udruženja Radinke Todić koriste povrće i voće uglavnom iz svojih bašta.

- Zimnicu spremamo po receptima naših baka koje smo naslijedile i sačuvale da prenesemo našoj djeci. Dio tih proizvoda predstavimo i na sajmovima, zahvaljujući čemu i mnogi stranci osjete čari naše hrane - kazala je Todićeva.

Ova vrijedna domaćica nam je otkrila recept za pripremu dobre zimnice, onako kako su je bake spremale.

- Povrće blanširamo, jer je kada prođe kroz paru na 180 stepeni čisto je i zdravo za konzumaciju, bez dodavanja kiseline i konzervansa - kaže Todićeva.

Dodaje da članice ovog Udruženja spremaju i razne džemove od kojih onaj od šljiva najbrže nestane sa polica.

- Džem od šljiva pravimo sa što manje šećera kako bi bio što prirodniji, a poslije ga koristimo za pripremu raznih kolača i štrudli - rekla je Radinka.

Jedan od specijaliteta im je i kuvani paradajz.

- Za 100 litara sirupa  kuvanog  paradajza potrebno je oko 150 kilograma paradajza - kaže ova domaćica.

Ona kaže da su njihovi proizvodi primamljivi ljubiteljima dobrog zalogaja i da im uvijek traže teglu više, posebno ajvara jer je domaći. Članica udruženja Mitra Tanić u svoj "zimski program" dodaje i sirće od divljih jabuka.

- Veoma je teško danas pronaći domaće sirće na tržištu. Ja ga uglavnom pravim od jabuka iz moje bašte. Imam još puno voća od kojeg pravim likere i razne kompote - rekla je ona.

Domaća zimnica

Proizvod količina cijena

kupus vreća šest maraka,

mrkva vrećica (pet kg) četiri KM,

mrkva kilogram marka,

karfiol kartonska kutija 30 do 40 KM,

patlidžan vrećica dvije KM,

paprika roga kilogram od 1,10 do 1,50 KM,

krastavac kilogram od marke do marku i po,

krastavac vrećica (10 kg) 10 KM,

zeleni paradajz vrećica dvije KM,

Industrijska zimnica

Proizvod količina cijena

ajvara tegla (900 gr) od tri i po do devet KM.

turšija tegla (900 gr) dvije KM,

cvekla tegla (900 gr) 2,70 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana