Домаћа зимница у Семберији поразила куповну

Љиљана Алексић
Домаћа зимница у Семберији поразила куповну

Бијељина - Печене паприке, али и посластице од шљива и шипка замирисали су широм Семберије, јер вриједне домаћице тврде да су ајвар, џемови и други "зимски производи" припремљени по рецептима њихових бака далеко укуснији и здравији од оних индустријских.

Они који нису успјели да произведу довољно воћа и поврћа спас су пронашли на пијаци код провјерених продаваца. Најважније је да су тезге препуне домаћих паприка, купуса, патлиџана, шљива, па цијене воћа и поврћа падају у други план. Домаћи, они који су никли на семберским њивама су најтраженији, посебно купус и црвена паприка рога, коју бројна домаћинства у Семберији производе на имањима.

Продавца на зеленој пијаци Оленија Трифковић задовољно трља руке.

- Наше суграђанке нису одустале од идеје да праве домаћу зимницу, па ових дана влада јагма за домаћим паприкама и патлиџаном, неизоставним састојцима за ајвар, али и купусом, карфиолом и зеленим парадајзом за туршију - каже она.

Припремање зимнице је традиција у породици Босиљке Лукић, која је већ увелико заврнула рукаве.

- Не могу ни замислити почетак јесени без мириса печених паприка. Зимницу је спремала моја бака, затим моја мајка, па је ред дошао и на мене, а тајнама укусног ајвара, џемова и сокова сам научила кћерку и унуке - рекла је Лукићева.

С обзиром на то да је Семберија пољопривредни крај на овим просторима углавном преовладава мишљење да је зимницу ипак боље правити, па је домаћа зимница и ове године поразила куповну. Чланице Удружења жена "Бели анђео" из Дворова од заборава чувају традиционалне рецепте и са љубављу испуњавају своје полице у оставама. Према ријечима предсједнице удружења Радинке Тодић користе поврће и воће углавном из својих башта.

- Зимницу спремамо по рецептима наших бака које смо наслиједиле и сачувале да пренесемо нашој дјеци. Дио тих производа представимо и на сајмовима, захваљујући чему и многи странци осјете чари наше хране - казала је Тодићева.

Ова вриједна домаћица нам је открила рецепт за припрему добре зимнице, онако како су је баке спремале.

- Поврће бланширамо, јер је када прође кроз пару на 180 степени чисто је и здраво за конзумацију, без додавања киселине и конзерванса - каже Тодићева.

Додаје да чланице овог Удружења спремају и разне џемове од којих онај од шљива најбрже нестане са полица.

- Џем од шљива правимо са што мање шећера како би био што природнији, а послије га користимо за припрему разних колача и штрудли - рекла је Радинка.

Један од специјалитета им је и кувани парадајз.

- За 100 литара сирупа  куваног  парадајза потребно је око 150 килограма парадајза - каже ова домаћица.

Она каже да су њихови производи примамљиви љубитељима доброг залогаја и да им увијек траже теглу више, посебно ајвара јер је домаћи. Чланица удружења Митра Танић у свој "зимски програм" додаје и сирће од дивљих јабука.

- Веома је тешко данас пронаћи домаће сирће на тржишту. Ја га углавном правим од јабука из моје баште. Имам још пуно воћа од којег правим ликере и разне компоте - рекла је она.

Домаћа зимница

Производ количина цијена

купус врећа шест марака,

мрква врећица (пет кг) четири КМ,

мрква килограм марка,

карфиол картонска кутија 30 до 40 КМ,

патлиџан врећица двије КМ,

паприка рога килограм од 1,10 до 1,50 КМ,

краставац килограм од марке до марку и по,

краставац врећица (10 кг) 10 КМ,

зелени парадајз врећица двије КМ,

Индустријска зимница

Производ количина цијена

ајвара тегла (900 гр) од три и по до девет КМ.

туршија тегла (900 гр) двије КМ,

цвекла тегла (900 гр) 2,70 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана