Dodik prisustvovao osveštanju zvona manastira u Popovom polju

Srna
Dodik prisustvovao osveštanju zvona manastira u Popovom polju

Brčko - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je u četvrtak u Popovom Polju kod Brčkog osveštanju zvona i krstova Hrama Sabora Svetog arhangela Gavrila, koji je jedini manastir na ovom području.

Dodik je istakao da je danas sa saradnicima iz SNSD-a Brčko dogovorio da bude obezbijeđeno oko 55.000 KM za dodatne radove na hramu.


“Mi sigurno na tome nećemo stati. Ja ću se sada vratiti u Banjaluku i gledati da ta pomoć bude još veća i da bude realizovana u veoma prihvatljivom roku”, rekao je Dodik i dodao da će se time pokazati snaga i jedinstvo srpskog naroda okupljenog oko izgradnje ove svetinje.

On je čestitao vjerujućem srpskom narodu koji je želio da ova svetinja bude upravo ovdje, kao i svima koji su učestvovali u njegovoj izgradnji.

“Mi doživljavamo Brčko distrikt kao zajedničko vlasništvo dva entiteta i mi kao Republika Srpska želimo da učestvujemo i finansijski u tome da ovaj manastir bude završen”, rekao je Dodik.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije istakao je u besjedi nakon služenja molitve da su “velika djela za velike ljude” i da je to što će ovo biti prvi pravoslavni manastir na ovom prostoru za Srbe veliki događaj i velika čast.

“I ne samo za ljude ovog prostora, nego i za Zvorničko-tuzlansku eparhiju, ali i šire gledano. Mi smo danas osveštali krstove, osveštali zvona za ovaj manastir u Brčkom”, istakao je Fotije.

On je dodao da su crkve posebna mjesta molitve, posebna mjesta prisustva Božijega, ali da je manastir mjesto stalnog prisustva Božijeg i stalne prisutne molitve.

Veliki doprinos izgradnji manastira dala je i Vlada Brčko distrikta, sa gradonačelnikom Sinišom Milićem na čelu, koji je istakao da je ovo danas veoma značajan događaj za Srbe na ovom prostoru.

“Ovo je prvi manastir na prostoru distrikta Brčko i kao što vidite okupio se veliki broj vjernika, ljudi dobre volje i samim time Srpska pravoslavna crkva dokazuje svoju misiju. Naša vjera jedan je od elemenata identiteta Srba sa ovih prostora i ja zahvaljujem Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vjerujućem narodu koji se danas odazvao”, rekao je Milić.

Milić je dodao da Vlada ima dobru saradnju i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Katoličkom crkvom i sa Islamskom zajednicom.

“Tome svjedoči činjenica da smo danas imali ktitora Ferida Bijelića, koji je pripadnik druge vjeroispovijesti. Mislim da su to dobre stvari i da je to neophodno u sredinama koje imaju multietnički karakter”, naglasio je Milić.

Protojerej Dragan Jezdić rekao je da mu je veoma drago zbog toga što se radovi na hramu privode kraju.

“Danas je krsna slava ovog hrama u izgradnji, ali danas proslavljamo i dolazak episkopa koji će osveštati zvona i krstove hrama. Blagoslov za izgradnju ovog hrama dobili smo 2013. godine i već 2014. počela je izgradnja”, istakao je protojerej Jezdić.

On je dodao da su veliku podršku za izgradnju hrama dali i Vlada Brčko distrikta i vjerujući narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana