Додик положио камен темељац за нови Алфин погон

Срна
Додик положио камен темељац за нови Алфин погон

Модрича - Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је данас у Модричи камен темељац за изградњу новог производног погона предузећа "Алфа", у којем ће бити запослено 60 нових радника.

Додик је истакао да градња новог погона није само успјех овог предузећа, већ локалне заједнице и цијеле Републике Српске.


"Данас треба да славимо и поштујемо, прије свега, људе који обезбјеђују стабилна и дугорочна радна мјеста. Илија Јефтић /директор предузећа жАлфаж/ је такав, он то чини и зато држава мора да буде уз такве људе и раднике који раде овдје", рекао је Додик новинарима након полагања камена темељца.

Директор предузећа "Алфа" Илија Јефтић нагласио је да овај погон треба да буде међу првима у Европи по производњи обуће за жене.

"Овдје треба да се запосли од 60 до 80 нових радника и то искључиво младих људи којима ће то бити први посао. Код нас је неопходна обука радника, а дио нових радника биће обучен у Мађарској, Словачкој и Аустрији", истакао је Јефтић.

Према његовим ријечима, "Алфа" тренутно запошљава 405 радника, док би у наредних мјесец или два могло бити обучено још 50 радника.

"Рок за изградњу објекта је мај идуће године, а улагања су милионска. Само опрема кошта више од 500.000 евра због чега нам је у наредном периоду потребна помоћ локалне заједнице и Владе Српске", поручио је Јефтић.

Полагању камена темељца за изградњу новог погона присуствовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, као и начелник општине Модрича Младен Крекић.

Ангажман локалних структура на најбољу корист грађана

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Модрича једна од локалних заједница које сигурно могу да буду примјер, јер је, захваљујући стабилности локалних структура власти, ријеч о ангажману и раду који је дугорочан и који иде на најбољу корист грађана који овдје живе.
"Дошао сам, прије свега, да подржим људе у овој општини, начелника општине /Младена Крекића/ и његов тим који раде добар посао у стабилизацији јавне управе и локалне заједнице", рекао је новинарима Додик након састанка са општинским руководством у Модричи.

Он је истакао да је веома важно да је овдје локална власт структурисана на начин да кореспондира са републичким властима.

"Ми се овдје веома угодно осјећамо за разлику од неких других мјеста гдје се покушава на нивоу општина парирати или покушати бити партнер противник републичким институцијама", рекао је Додик.

Он је нагласио да као предсједник Републике Српске и као партијски човјек може да каже да је Милан Јелић задужио цијелу Републику својим ангажманом.

"Ми ћемо овдје остати трајно ангажовани, док год вршимо ове дужности, на обиљежавању његовог лика и дјела и зато ће Трг Милана Јелића бити уређен на најбољи могући начин у складу са пројектом локалне заједнице. Радићемо на обезбјеђивању логистике за такво уређење и за све пројекте о којима смо причали", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, једно од важнијих питања о којима је данас разговарано јесте изградња ауто-пута кроз ову општину.

"Вјерујем да ће брзо почети градња дионице коју покрива Коридор жПет цеж и даље од Вукосавља према Брчко дистрикту која је била предмет разговора док смо боравили у Кини. Операционализација се дешава ових дана и вјерујемо да ћемо до фебруара или одмах нешто након тога имати потписан уговор о изградњи те дионице ауто-пута", рекао је Додик.

Он је истакао да то подразумијева и потребу ове локалне заједнице да на прави начин препозна све изазове, не само предности, него и тешкоће које ће донијети та изградња, како бисмо на прави начин пројектован и планиран омогућили да бенефити буду максимални, а оптерећења минимална.

Додик је навео да је разговарано и о пројекту Дома здравља, кружне раскрснице, радних мјеста које треба отварати, обезбјеђења и одбране од високих вода које овдје често поплаве поједина подручја.

"Овдје смо већ уложили одређени износ за обалоутврде. Желимо да то буде сигурно. Наш план је да избјегнемо оне воде које смо имали 2014. године и на бази тог планирамо наше пројекте", каже Додик.

Он је напоменуо да је било ријечи и о два модричка насеља која немају асфалт, те да се покуша с прољећа то урадити, бар у већем дијелу. "Зато ћемо начелник општине и ја остати у комуникацији и мислим да ћемо то урадити пошто је ријеч о људима који то заслужују",

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана