Добротворна акција студената: Одричу се оброка у корист угрожених

Радмила Ђевић
Добротворна акција студената: Одричу се оброка у корист угрожених

Фоча - Четири и по хиљаде сувих оброка из студентских мензи који су прикупљени у добротворној акцији неформалне организације “Студенти Српске” подијељени су угроженим породицама у Фочи, Миљевини, Брчком, Бијељини, Гацку, Теслићу, Добоју, Палама, Лукавици, Хан Пијеску и Крагујевцу.

Ову хуману акцију покренули су студенти фочанског Студентског дома, а уз њих су стале колеге из домова у Палама, Лукавици и Бијељини. Све то резултирало је формирањем хуманитарне организације “Студенти Српске”, чија је основна мисија помоћ социјално угроженима.

Према ријечима Брчака Немање Митровића, студента треће године Медицинског факултета у Фочи, који је и један од оснивача организације, студенти су до сада реализовали двије хуманитарне акције.

- Наша прва акција била је у вријеме празника, када смо у Фочи сакупили 1.500 оброка и донирали Црвеном крсту, као и 450 пакетића удружењу особа са потешкоћама у развоју “Трачак наде”. Тада смо видјели колика је наша снага и воља и одлучили да и друге студенте широм Српске позовемо у ову мисију. Прикључили су нам се домови у Палама, Лукавици и Бијељини, па смо прикупили 4.500 сувих оброка, углавном конзерви и слаткиша. Покрили смо десет општина и градова и радили по концепту 50 оброка по породици, плус 15 оброка за свако дијете - испричао је Митровић. Он је навео да је помоћ од студената у Брчком добило 11 породица, у Бијељини, Гацку и Теслићу по пет, а у Хан Пијеску двије, од којих једна са шесторо дјеце.

- У сарадњи са Црвеним крстом Добој у тај град је послато 700 оброка, у Палама и Лукавици је подијељено 400 оброка и 18 пакетића за дјецу, у Фочи и Миљевини, посредством Парохије устиколинске, подијељено је 400 оброка, а пакет са 180 оброка послат је и у Крагујевац организацији “Једни за друге увек ту” - додао је Митровић.

На питање како студенти од свог џепарца прикупе помоћ, Митровић појашњава да је ријеч о потпуно другом начину прикупљања хране.

- Ријеч је заправо о неискоришћеним оброцима које студенти добијају недјељом у мензи као ланч пакете или о оброцима које студенти не желе да искористе, већ их дарују као хуманитарну помоћ. Кориснике помоћи бирамо у сарадњи са Црвеним крстом, центрима за социјални рад, са парохијама Српске православне цркве или нам се породице саме јаве, и то су углавном породице тежег имовинског стања или вишечлане породице и породице са самохраним мајкама или самохраним очевима - појаснио је Митровић.  

Позив

Студенти су позвали и колеге са бањалучког Универзитета да им се придруже у хуманој мисији.

- Намјеравамо да сви заједно формирамо мрежу социјално угрожених породица у Српској које ће редовно помагати храном - кажу студенти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана