Dobra hrana “stanuje” u Stanarima

nezavisne.com
Dobra hrana “stanuje” u Stanarima

Stanari - Domaća pečenica, sir, rakija, likeri te sokovi proizvedeni na deset poljoprivrednih gazdinstava izloženi su proteklog vikenda na Gastro-festu, koji je održan u najmlađoj opštini u RS.

“Naša pečenica je jednostavno tradicija ovog kraja. U pitanju je suho meso, usoljeno i sušeno na vjetru i dimu. To je peka naše proizvodnje, naša hrana”, kaže Mihajlo Gavrić, predsjednik Udruženja “Poljoprivrednik”.       

Vesna Kezmić, koja posjeduje 20 krava, proizvodi isključivo sireve, kako kaže - mlade, masne, polumasne, suve sireve...

“Najteže je napraviti suvi sir, ima više procedure oko njega, a najtraženiji je mladi sir za pitu. Suvi sir mora prvo da odstoji pa se usoli, ocijedi, te se onda stavi na sitke, na dim i polako da se suši”, pojasnila je Kezmićeva.

U organizaciji Udruženja “Poljoprivrednik”, Ministarstva trgovine i turizma RS i ovdašnje Sportsko-turističke organizacije, proizvođači iz Stanara pokazali su da se u ovom kraju ozbiljno bave poljoprivredom.

“Priliku su dobila sva poljoprivredna gazdinstva, kao i Lovačko udruženje, Ribolovačko udruženje 'Škobalj' i ostali samostalni izlagači, ukupno 21”, izjavio je Boris Šljivić, direktor Sportsko-turističke organizacije.

Stanari su mahom poljoprivredni kraj pa je lokalna vlast u tom pravcu usmjerila podsticajnu politiku.

“Okrenuli smo se registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, znači fizička lica koja nisu registrovana ove godine nisu u mogućnosti da dobiju podsticaje”, pojasnio je Denis Stevanović, zamjenik načelnika opštine, dok Ostoja Stevanović, predsjednik Skupštine opštine, ističe da su prethodnih godina značajna sredstva iz budžeta izdvojena za poljoprivredu.

“Ove godine iz budžeta opštine izdvojeno je 100.000 KM”, dodao je Stevanović.

Lokalni funkcioneri su degustirali proizvode na štandovima te su priznali da u kuhinju baš i ne zalaze.

“Kuvam onoliko koliko moram, a volim sve što je zdravo - domaću hranu, voće, povrće. Volim pite, domaće pite od krompira, sira, jabuke”, priča Boris Šljivić, koji tvrdi da supruzi pomaže kada priprema omiljeno jelo.

“Što se tiče kuvanja tu sam baš slab, mislim da će me supruga natjerati da i to naučim. Pobornik sam gulaša, pečenja, tih mesnatih proizvoda (smijeh)”, priznao je Denis Stevanović.

Na pitanje da li zna nešto da skuva, Ostoja Stevanović nam je dao diplomatski odgovor, a nešto konkretniji je bio kada je riječ o hrani koju najviše voli da konzumira.

“Volim ribu, volim sve mesne proizvode i nisam vegetarijanac (smijeh)”, navodi Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana