Dobojske odbornike čuvala policija, gradonačelnik dobio jedinicu i neopravdan čas

ATV
Dobojske odbornike čuvala policija, gradonačelnik dobio jedinicu i neopravdan čas

Doboj - Atmosfera na granici incidenta na prvoj ovogodišnjoj sjednici dobojske skupštine.

Odbornike koji su zasjedali iza zaključanih vrata, čuvala je policija, a obezbjeđenje je bilo i na ulazu u toalet. Do tribuna koji su raspravljali o školi Dostitej Obradović tako nisu mogli njeni zaposleni. Sat su u hodniku čekali dozvolu da se obrate i kažu šta imaju o optužbama za nacionalnu netrpeljivost kojim ih je počastio prvi čovjek grada.

"Mi smo za to vrijeme dok smo čekali ovdje održali čas lijepog ponašanja što se ne može reći za gradonačelnika. Zato što priča neistine o nama i kolege možete mu upisati jedinicu iz lijepog ponašanja takođe i za neopravdan čas, takođe i predsjedniku skupštine, pošto nije tu možemo pričati i o ocjenjivanju iz demokratije i ljudskih prava, hoćemo pisati jedinicu", rekao je Dario Đurić, predsjednik Školskog odbora JU OŠ "Dositej Obradović".

Jedinice nisu zaboljele gradske oce. Prozvani se nisu pojavili na zasjedanju, ali je većina usvojila zaključak da se pokrene inicijativa za smjenu direktora škole uz obrazloženje zašto zaposleni ne mogu u salu.

"Obzirom da je skupštinaska sala ograničena brojem mjesta i prisustvom nismo mogli da omogućimo prisustvo. Što se tiče obraćanja koje ste spomenuli na kolegijumu rečeno je da je načelo efikasnosti ove sjednice i da sa 75 tačaka nije moguće obraćanje jednog od predstavnika škole", kazao je  Miloš Bukejlović, potpredsjednik Skupštine Grada Doboj (SDS).

Priča o nacionalizmu tako je dobila epilog u zaključku da resorno ministarstvo pokrene inicijativu za smjenu direktora. To je, tvrdi Vedran Gligorić, i bio cilj vlasti.

"Ali nemojte miješati nastavnike u to i prišivat nekom etiketu nacionalizma. Slobodno tražite moju smjenu ali nemojte nevine ljude optuživat zbog svojih jeftinih političkih interesa. Ovo je strašno", kazao je Vedran Gligorić, odbornik SP i direktor JU OŠ "Dositej Obradović".

Sijevale su varnice, opomene, pa čak i oduzimanje riječi. Sve sa ciljem, tvrde socijalisti, da se isprovociraju i izazovu incidente.

"Mi znamo da je postojao scenario da se pokuša izazvati fizički sukob u opštini, bilo sa nama bilo sa predstavnicima zaposlenih iz školskog odbora ili roditelja iz škole da bi se na određen način prikrilo i popeglalo nezakonito ponašanje skupštine i gradonačelnika", rekao je Srđan Todorović, odbornik Socijalističke partije.

Ratu socijalista i vlasti zbog škole tu nije kraj, jer prvi najavljuju krivične prijave, drugi traže i smjenu direktora šimskog gazdinstva koje takođe vodi socijalista. Odbornici vladajuće većine predvođene SDS-om o tome ali i o još 70 tačaka ni riječi. Zamjenik gradonačelnika pred novinare nije htio pod izgovorom da posti. Nervoze zato nije manjkalo pa je smetala i naša kamera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana