Добој не одустаје од Заједнице општина турског свијета

Nezavisne.com
Добој не одустаје од Заједнице општина турског свијета

Добој - Локална власт у Добоју, иако је од Фонда солидарности РС добила шест милиона КМ на име помоћи за поплављене, није ставила ван снаге Одлуку о приступању Заједници општина турског свијета, иако је то прије скоро четири мјесеца условила додјелом новца.

Жељка Цвијановић, премијерка РС, поручила је да су Фонд солидарности РС и Влада РС испунили свој дио договора, према којем је обавеза Фонда била да обезбиједи шест милиона КМ, док би Градска управа кредитним задужењем обезбиједила три милиона КМ, те да је сада на потезу локална заједница у Добоју.

"Ми смо свој дио посла извршили, Влада РС није правила ни критерије ко ће да добије ту помоћ, намјерно смо препустили то локалним структурама и организацијама. Дакле, остаје на њима да изврше своје обавезе", изјавила је Цвијановићева.

У Градској управи Добоја поручују да нису испуњене молбе и захтјеви града Добоја, што се може видјети и из Одлуке о измјени и допуни Одлуке о приступању Добоја Заједници општина турског свијета, те наводе да очекују да ће Влада РС то уважити и испунити у наредном периоду.

У спорној одлуци, која је усвојена 5. маја, стоји да се задужује градоначелник Добоја Обрен Петровић да од Владе РС тражи неповратна новчана средства у износу од шест милиона КМ или сагласност за кредитно задужење којим би се надомјестила средства која је требало да донира Заједница општина турског свијета кроз пет пројеката.

Ти пројекти се односе на изградњу моста у Сувом Пољу, преко ријеке Спрече, потом на изградњу колектора у Улици цара Душана, санацију Немањине и Улице краља Александра, те изградњу кружног тока на магистралном путу М17, на помоћ приведницима након поплава и измјештање вреловода са старог моста на Усори.

"Градоначелник Добоја никада није ни имао искрену намјеру да иступи из Заједнице општина турског свијета", тврди Сања Вулић, предсједница СНСД-овог клуба одборника, и овдје се ради о чисто уцјењивачкој политици.

Два су разлога, сматра Вулићева, зашто није стављена ван снаге спорна одлука.

"Први, зато што тим средствима, с тих шест милиона КМ, није он располагао, па их није могао дати себи подобним привредницима, већ су овако сви људи добили новац. Други разлог је то да је градоначелник сада пронашао извор финансирања за наредне изборе, а то је Турска", рекла је Вулићева.

Први човјек града јуче није био у Добоју, речено је у Служби за информисање, због чега није било могуће добити информацију да ли ће о спорној одлуци бити расправљано на септембарском скупштинском засједању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана