Doboj: Topli domovi za 490 porodica

Dijana Dujić
Doboj: Topli domovi za 490 porodica

Doboj - Do zime bi na području Doboja trebalo da bude useljivo 490 od oko 3.000 poplavljenih kuća zahvaljujući stranim donatorima.

To je posebno značajno za socijalno-ugrožene stanovnike koji nisu mogli sami da saniraju štetu, dok je većina drugih završila ili radove privodi kraju.

U Gradskoj upravi Doboj juče su kazali da sanaciju kuća pomažu UNDP, Vlada Norveške i švajcarska humanitarna organizacija "Karitas".

- Zahvaljujući donatorima 490 najugroženijih domaćinstava, čiji vlasnici imaju najmanja primanja i koji do sada nisu uspjeli da saniraju svoje kuće, sada će to moći da učine - izjavio je službenik za informisanje u dobojskoj Gradskoj upravi Zdravko Đuričić.

On je rekao da će najviše novca izdvojiti EU putem programa za oporavak od poplava i kroz taj program UNDP obnavlja 34, a planirano je da obnovi ukupno oko 250 stambenih jedinica.

- Organizacija CRS obnavlja trenutno 189, a planira da sanira još 50 kuća, dok će "Karitas" do zime obnoviti 169 poplavljenih stambenih jedinica - rekao je Đuričić.

On je rekao da su korisnici ovog programa birani po socijalnoj karti dobojskog Centra za socijalni rad, a prednost su imali povratnici, socijalno-ugrožene porodice i pripadnici nacionalnih manjina.

Švajcarski "Karitas" za obnovu jedne kuće izdvaja oko 4.200 KM, a poslije završetka radova svakom domaćinstvu pomoći će sa dodatnih 1.500 maraka.

- Paketi se sastoje od namještaja, bijele tehnike i ogreva. Svaki korisnik će moći da izabere ono što mu je najpotrebnije do iznosa od 1.500 KM - izjavio je predstavnik ove humanitarne organizacije Fuad Imamović.

Korisnici su srećni što će uz pomoć vaučera i donacija do zime renovirati svoje stambene jedinice. Uz pomoć švajcarskog "Karitasa" počela je obnova kuće Ismeta Grahića u mjesnoj zajednici Pridjel. Šteta koju je nanijela vodena bujica, kako kaže Grahić, procijenjena je na oko 10.000 maraka. Prema njegovim riječima sanacija ide planiranom dinamikom i kuća će biti useljiva do zime.

- Momci rade dobro, čeka se još stolarija. Unutrašnji radovi su završeni, a trenutno postavljaju laminat i keramiku. Najvažnije je to što ćemo hladne dane dočekati u obnovljenoj kući - kazao je Grahić.

"Karitas"

Zdravko Đuričić je istakao da švajcarski "Karitas" obnavlja kuće na 11 lokacija, a više od 500 domaćinstava koja su bila pod vodom se prijavilo na konkurs ove organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana