Doboj: Pregledani stanari kolektivnog centra

D. D.
Doboj: Pregledani stanari kolektivnog centra

Doboj - Više od 250 stanara Doma penzionera u Doboju, u kojem su izbjegle i raseljene osobe našle krov nad glavom, juče je moglo da obavi besplatne zdravstvene preglede koje je organizovao Centar za zaštitu mentalnog zdravlja.

U ovom alternativnom smještaju uglavnom žive stari i bolesni, a mnogi nemaju ni zdravstveno osiguranje.

- Puno mi znači to što su došli ljekari. Boli me noga pa ne mogu da siđem niz stepenice, a pijem i lijekove za pritisak. Voljela bih da odem ljekaru, ali ne mogu - rekla je Jovanka Blagojević. 

Sama i bez ikakvih primanja je i Ilinka Jović.

- Ima deset godina kako ovdje živim. Mnogo sam bolesna, ne mogu ni hodati, a dvije pumpice koristim za disanje. Odlazak ljekaru je za mene bio samo pusti san - kazala je ova starica.

Stanarima centra su na raspolaganju bila dva doktora porodične medicine, psiholog i psihijatar, a obavljeni su preventivni i fizikalni pregledi. Stručnjaci kažu da uslovi u kojima ovi ljudi žive mogu da utiču na njihovo mentalno zdravlje.

- Oni uglavnom nemaju nikakva primanja niti nekog ko može da im pomogne - izjavila je šef Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doboj Dejana Cocić-Hadžiibrahimović dodajući da im je primarni cilj bio da razgovaraju sa ovim ljudima i daju im informacije gdje mogu da se obrate zbog određenih zdravstvenih poteškoća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana