Doboj: Posao u opštini za profesora fizičkog

Anita Janković
Doboj: Posao u opštini za profesora fizičkog

Doboj - Gradska uprava Doboj raspisala je konkurs za prijem pripravnika i radnika sa kvalifikacijama koje nemaju mnogo dodirnih tačaka sa poslovima koje obavlja, a zapošljavanje nove radne snage pokrenuto je u vrijeme kada je zbog ekonomske krize najavljeno otpuštanje 30 odsto zaposlenih u administraciji i javnim ustanovama.

Konkursi su raspisani za tri pripravnika koji bi bili angažovani najduže godinu, a traženi su diplomirani pravnik, profesor fizičkog vaspitanja i tehničar drumskog saobraćaja. Osim toga raspisan je i konkurs za prijem pedagoga.

Iz Gradske uprave nisu odgovorili na pitanja u vezi sa zapošljavanjem novih radnika, a gradonačelnik Ozren Petrović i njegov zamjenik Dragan Vasilić nisu se javljali na mobilni telefon.

Opozicija u Doboju nezadovoljna je zbog zapošljavanja u administraciji, a posebno zbog profila radnika koji su traženi u raspisanim konkursima. Odbornik SNSD-a u gradskoj skupštini Sanja Vulić kaže da profesor fizičkog vaspitanja nema šta da radi u opštini.

- Šta profesor fizičkog vaspitanja ima da radi u opštini? Može jedino da priprema opštinare za predstojeće ljeto. Nebulozne odluke su praksa ove vlasti već 20 godina. Ucjenjuju ljude koji rade u opštini već 15-20 godina, a zapošljavaju nepotrebne ljude. To je čisti mobing, ucjenjivanje i poigravanje ljudskim sudbinama - smatra Vujićeva.

Ona kaže da činjenica da su gradonačelnikovi savjetnici mahom penzioneri, najbolje govori o kadrovskoj politici.

- Ti ljudi uz penziju dobijaju i platu iz gradskog budžeta u vrijeme kada drugima prijete otkazima i kada je biro zatrpan nezaposlenima - kazala je Vulićeva.

Šta profesor fizičke kulture i pedagog mogu raditi u opštini nije jasno ni odborniku SP-a Srđanu Todoroviću.

- Potpuno je besmisleno i bespotrebno jedne radnike otpuštati, a druge zapošljavati. Za raspisane konkurse mora postojati dobro obrazloženje. Rješenja treba tražiti u reorganizaciji postojeće službe preraspodjelom kadra. Raspisivati nove konkurse nije pametno, a posebno primati ljude nepotrebne struke - smatra Todorović i dodaje da će ovo pitanje otvoriti na sljedećoj sjednici Skupštine grada.

Dobojlija Marko Knežević kaže da je stanje u gradu katastrofalno i da najveći broj stanovnika živi na rubu egzistencije, posebno poslije prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

- Ako nisi u stranci i hoćeš na pošten način da zaradiš hljeb, da prehraniš porodicu, u Doboju ćeš često morati da se probudiš gladan. Zapošljavanje se obavlja isključivo po rodbinskoj ili stranačkoj liniji. Pozapošljavali su, ne mareći ni za stručnost ni za znanje. Frizerka se šepuri po opštini i nosi titulu službenika za ko zna kakvo izmišljeno radno mjesto - kaže Knežević i dodaje da je njegov sin sa titulom diplomiranog pravnika već dvije godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bez ikakve šanse da pronađe pristojan posao.

Otkazi na čekanju

Gradska skupština u Doboju donijela je odluku o smanjenju broja radnika u administrativnoj službi i javnim ustanovama za 30 odsto u decembru prošle godine, ali njena realizacija nije počela. Odluka je obrazložena krizom i velikim troškovima odvajanja opštine Stanari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana