Добој: Посао у општини за професора физичког

Анита Јанковић
Добој: Посао у општини за професора физичког

Добој - Градска управа Добој расписала је конкурс за пријем приправника и радника са квалификацијама које немају много додирних тачака са пословима које обавља, а запошљавање нове радне снаге покренуто је у вријеме када је због економске кризе најављено отпуштање 30 одсто запослених у администрацији и јавним установама.

Конкурси су расписани за три приправника који би били ангажовани најдуже годину, а тражени су дипломирани правник, професор физичког васпитања и техничар друмског саобраћаја. Осим тога расписан је и конкурс за пријем педагога.

Из Градске управе нису одговорили на питања у вези са запошљавањем нових радника, а градоначелник Озрен Петровић и његов замјеник Драган Василић нису се јављали на мобилни телефон.

Опозиција у Добоју незадовољна је због запошљавања у администрацији, а посебно због профила радника који су тражени у расписаним конкурсима. Одборник СНСД-а у градској скупштини Сања Вулић каже да професор физичког васпитања нема шта да ради у општини.

- Шта професор физичког васпитања има да ради у општини? Може једино да припрема општинаре за предстојеће љето. Небулозне одлуке су пракса ове власти већ 20 година. Уцјењују људе који раде у општини већ 15-20 година, а запошљавају непотребне људе. То је чисти мобинг, уцјењивање и поигравање људским судбинама - сматра Вујићева.

Она каже да чињеница да су градоначелникови савјетници махом пензионери, најбоље говори о кадровској политици.

- Ти људи уз пензију добијају и плату из градског буџета у вријеме када другима пријете отказима и када је биро затрпан незапосленима - казала је Вулићева.

Шта професор физичке културе и педагог могу радити у општини није јасно ни одборнику СП-а Срђану Тодоровићу.

- Потпуно је бесмислено и беспотребно једне раднике отпуштати, а друге запошљавати. За расписане конкурсе мора постојати добро образложење. Рјешења треба тражити у реорганизацији постојеће службе прерасподјелом кадра. Расписивати нове конкурсе није паметно, а посебно примати људе непотребне струке - сматра Тодоровић и додаје да ће ово питање отворити на сљедећој сједници Скупштине града.

Добојлија Марко Кнежевић каже да је стање у граду катастрофално и да највећи број становника живи на рубу егзистенције, посебно послије прошлогодишњих катастрофалних поплава.

- Ако ниси у странци и хоћеш на поштен начин да зарадиш хљеб, да прехраниш породицу, у Добоју ћеш често морати да се пробудиш гладан. Запошљавање се обавља искључиво по родбинској или страначкој линији. Позапошљавали су, не марећи ни за стручност ни за знање. Фризерка се шепури по општини и носи титулу службеника за ко зна какво измишљено радно мјесто - каже Кнежевић и додаје да је његов син са титулом дипломираног правника већ двије године на евиденцији Завода за запошљавање без икакве шансе да пронађе пристојан посао.

Откази на чекању

Градска скупштина у Добоју донијела је одлуку о смањењу броја радника у административној служби и јавним установама за 30 одсто у децембру прошле године, али њена реализација није почела. Одлука је образложена кризом и великим трошковима одвајања општине Станари.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана