Добој: Катанац на 250 радњи и кафића

Дијана Дујић
Добој: Катанац на 250 радњи и кафића

Добој - Више од 250 предузетника поднијело је у градској администрацији Добој захтјев за привремену одјаву обављања дјелатности док се не санира штета на објектима која је причињена током мајских поплава.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду Слађан Јовић каже да су захтјеве за привремену одјаву углавном поднијели власници самосталних занатских радњи, као и власници угоститељских објеката.

- Те привредне одјаве по закону у ванредним ситуацијама могу да трају до двије године. Међутим, већина наших привредника се одјављује до краја ове године - казао је Јовић и додао да је на подручју Добоја, прије поплава, било укупно регистровано 1.100 предузетника.

Према прелиминарним процјенама, штета на привреди у Добоју већа је од 15 милиона КМ. Текстилно предузеће "Премијер", које је недавно почело са радом у смањеном обиму, претрпјело је штету већу од милион марака.

Производна хала и машине су уништени, али су успјели да покрену производњу на спрату објекта, у ресторану. Прије поплаве су правили униформе за полицију Српске и тај посао су сада привели крају. У предузећу кажу да им предстоји  потписивање уговора са њемачким жељезницама.

- Направићемо пробну количину од 5.000 панталона. Уколико успијемо да се организујемо, производњу бисмо проширили на 50.000 панталона. Значи, посао за неких наредних осам до девет мјесеци, али уколико не успијемо да се вратимо у производну халу и уколико не набавимо опрему, мораћемо да откажемо тај уговор - рекла је власница предузећа "Премијер" Ранкица Панић.

Она је додала да имају урађен пројекат санације и покретања производње.

- Да бисмо набавили опрему и запослили 250 радника у нашем пројекту, који би се исплатио за три године, потребно је 860.000 КМ, а да бисмо санирали објекат, поставили под, окречили и замијенили врата потребно је око 150.000 марака - изјавила је Панићева.

И Саобраћајно-транспортно предузеће "Боснаекспрес" претрпјело је огромну штету, већу од милион марака. Штета је евидентна и на објектима, Аутобуској станици, као и на возилима.

- У возном парку имамо 30 аутобуса, а више од половине је било потопљено. За вријеме поплава неколико возила је било у Београду и Новом Саду и ти аутобуси су спасени - казао је шеф Аутобуске станице овог предузећа Душко Топаловић. Додао је да тренутно раде са 70 одсто капацитета.

- Осим ове директне, претрпјели смо и индиректну штету, јер смо имали уговорене ђачке екскурзије, које нисмо реализовали - рекао је Топаловић.

Американци

Представници Америчке агенције за међународни развој USAID, који су недавно посјетили привреднике у Добоју који су претрпјели огромну штету током мајских поплава, обећали су дати пуну подршку обнови ових привредних субјеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана