Doboj: Djeca ne smiju u školu zbog pasa

Dijana Dujić
Doboj: Djeca ne smiju u školu zbog pasa

Doboj - Stanovnici Doboja strahuju od pasa lutalica na ulicama, a roditelji su primorani da vode djecu u školu i nazad, da ih ne bi napao čopor.

Broj pasa lutalica drastično se povećao nakon majskih poplava, a u posljednja dva mjeseca prijavljena su dva napada na ljude. U jednom čoporu može se nabrojati i desetak pasa.

- Djeca se plaše jer psi izgledaju agresivno. Ni roditeljima nije nimalo prijatno da idu pored čopora koji ih u svakom trenutku može napasti, ali su djeca opet sigurnija kada smo sa njima - kazao je Marko Gavrić i dodao da stanovnici i noću muku muče, jer ne mogu da spavaju od laveža.

Čopori se mogu vidjeti na cijelom području grada, ali i u blizini škola, parka, te u glavnoj ulici. Učenici Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" nedavno nisu smjeli da idu kući, jer je pred školom bio veliki pas. Slađana Božović je rekla da djecu uvijek neko mora da vodi u školu.

- Sami u školu više ne idu. Djeca više ne idu ni u park da se igraju - ispričala je Božovićeva.

Građani traže od nadležnih da hitno preduzmu mjere i uklone pse sa ulica. U nadležnim službama tvrde da pse lutalice redovno uklanjaju, ali da problem predstavlja stalno dovoženje ovih životinja iz drugih sredina, koje poslije ostavljaju na ulicama Doboja. O tome je obaviještena i policija.

Za uklanjane pasa lutalica sa dobojskih ulica zaduženo je preduzeće "Preslica", čiji direktor Aleksander Ignjić tvrdi da su preduzeli sve mjere.

- Dobar smo posao napravili. Zbrinjavamo ih na lokalitetu na Preslici, gdje je stacionirano prihvatilište za pse. U posljednjih 30 dana odvezli smo oko 25 pasa na Preslicu - izjavio je Ignjić i dodao da se u azilu nalazi oko 35 pasa koji su sklonjeni sa ulica.

Objasnio je da, po zakonu, ukoliko se u roku od 14 dana ne javi vlasnik psa ili se ne udomi, on se može čipovati i vratiti na mjesto gdje je nađen. Ignjić je istakao da to ne rade, jer time ne rješavaju problem koji postoji sa psima lutalicama.

Pogrešna adresa

U Komunalnoj policiji kažu da nije u njihovoj nadležnosti uklanjanje lutalica, pa žalbe građana prosleđuju preduzeću zaduženom za hvatanje i udomljavanje pasa.

- Komunalna policija samo obavlja nadzor nad objektima i azilima - rekao je načelnik Odjeljenja za poslove komunalne policije Dragoljub Nakić.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Slavko Kovačević je rekao da ni oni nisu nadležni za uklanjane pasa lutalica, iako i na njihovu adresu stižu prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana