Doboj: Borci predaju zahtjev za smjenu Petrovića

Dijana Dujić
Doboj: Borci predaju zahtjev za smjenu Petrovića

Doboj - Gradska boračka organizacija Doboj objelodanila je juče da će u Skupštini grada pokrenuti inicijativu za opoziv gradonačelnika Obrena Petrovića zbog učlanjenja Doboja u Zajednicu opština turskog svijeta.

Čelnici Gradske boračke organizacije kazali su juče na konferenciji za novinare da je ta odluka potvrđena na vanrednoj sjednici Skupštine njihove organizacije održane u nedjelju. Novoizabrani predsjednik Skupštine Gradske boračke organizacije Pero Tubić kazao je da su prikupili gotovo 10.000 glasova za opoziv Petrovića.

- Predsjedništvo Gradske boračke organizacije u proširenom sastavu obavilo je sve pripreme i raspolaže dovoljnim brojem potpisa građana da inicijativa bude realizovana u Skupštini grada - rekao je Tubić.

Na pitanje kakvu odluku gradske skupštine očekuju s obzirom na to da SDS sa koalicionim partnerima ima skupštinsku većinu predstavnici boraca su kazali da odbornici treba da dobro razmisle prije nego što glasaju.

- Skupili smo ozbiljan broj potpisa. To nije mali broj ljudi koji su nezadovoljni radom gradonačelnika - rekao je Tubić.

Borci su na vanrednoj sjednici Skupštine usvojili i zaključak da protiv Gradske uprave podnesu tužbu zbog nepoštovanja zakonske obaveze finansiranja Gradske boračke organizacije. Ovoj organizaciji je iz gradskog budžeta za ovu godinu odobreno 240.000 KM, a predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Zoran Bijelić kaže da im je do sada doznačeno samo 15.000.

- Zbog toga je onemogućen rad naše organizacije. Gradska vlast ignoriše borce. U nekoliko navrata smo slali zahtjeve da nam doznače novac, a nismo dobili čak ni odgovor zbog čega to nije učinjeno. Iz prošle godine nam nije isplaćeno 83.000 maraka - istakao je Bijelić i dodao da će zbog nedostatka novca sve komisije u sastavu Gradske boračke organizacije zamrznuti rad do daljeg.

Iz Gradske uprave poručili su da se neće oglašavati u vezi sa odlukama boraca.

Gradska boračka organizacija uputila je 5. marta otvoreno pismo sa zahtjevima gradskim vlastima među kojima je ključni poništavanje odluke o ulasku Doboja u Zajednicu opština turskog svijeta. Tu odluku je na inicijativu Petrovića podržala skupštinska većina predvođena SDS-om. Budući da u predviđenom roku borcima nije stigao odgovor održani su i mirni protesti, a kako se ni tada ništa nije promijenilo započeto je prikupljanje potpisa za peticiju za opoziv Petrovića.

Zahtjevi boraca

- Poništavanje odluke o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta

- Vraćanje spomen-soba u objekat Doma vojske

- Pokretanje izgradnje spomen-obilježja poginulim borcima u centralnom Gradskom parku

- Dodjeljivanje prostorija Gradskoj boračkoj organizaciji u Domu vojske i izmještanje iz njega organizacije "Merhamet"

- Isplata zaostataka iz budžeta za 2014. i poštovanje odluke za 2015. godinu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana