Добила отказ због одласка на операцију

Анита Јанковић
Добила отказ због одласка на операцију

Бањалука - Фризерка Далиборка М. (38) из Лакташа тврди да је добила отказ јер је због операције морала на боловање, а газдарицу је пријавила инспекцији рада.

Ова мајка двоје малољетне дјеце каже да је била запослена у мушком фризерском салону "Љиља" у Дервишима дуже од годину, а отказ који је, како истиче, услиједио због болести, за цијелу породицу је велики шок.

Додаје да је у децембру лани била подвргнута биопсији након чега јој је речено да мирује најмање пет дана, али желећи да се покаже као добар радник, на посао се вратила након два дана.

- Тиме сам себи направила здравствени проблем и доктори су ми рекли да морам што прије на операцију. Када сам газдарици саопштила термин операције и да ћу морати на боловање двије-три седмице, рекла ми је да је то превише да одсуствујем са посла и да она то не може плаћати - каже Далиборка.

Додаје да јој је газдарица рекла да се морала најприје консултовати с њом у вези са термином операције, па тек онда са љекарима, јер тако, наводно, раде они којима је стало до посла.

- О операцији смо разговарале у петак, а у суботу сам дошла на посао јер сам захват требала да обавим у сриједу. Међутим, по завршетку радног времена газдарица ме позвала и рекла да ми даје отказ и да више не долазим - жали се Далиборка.

Нови шок услиједио је два дана након операције када је њен муж отишао да овјери књижицу, али му је саопштено да његова супруга нема здравствено осигурање.

- Мислила сам да ће испоштовати моје право на боловање и бар дио годишњег одмора. Иако сам радила у суботу, рекли су ми да сам отказ добила у петак и да сам тада одјављена. Јутрос сам добила рјешење о споразумном раскиду уговора на ком се налази мој потпис, а тај папир никада нисам потписала - тврди ова фризерка која је јуче своју бившу газдарицу пријавила инспекцији рада, а случај ће пријавити и полицији због фалсификовања потписа. 

Она истиче да се одмах по запошљавању у фризерском салону "Љиља" сусрела са кршењем радничких права.

- Код њих сам почела да радим у јануару прошле године и све до августа сам радила на црно, без пријаве. Тада су ме пријавили и потписала сам уговор на неодређено са минималном платом која је уплаћивана на рачун, а остатак сам добијала "на руке" - прича Далиборка М.

Ни са другим послодавцима није имала лијепа искуства.

- Добила сам отказ у трудноћи иако сам за тадашњег послодавца радила пет и по година. Један послодавац ми је остао дужан шест плата, а радила сам и без пријаве. Стало ми је до посла и увијек сам се хватала за сламку и радила у свакаквим условима због дјеце и кредита - каже она.

Власница салона "Љиља" Љиљана Малешевић каже да све што је њена бивша радница рекла није тачно, нагласивши да њен потпис није фалсификовала.

- Не знам одакле ми потпис на рјешењу ако га није потписала, то што она прича није истина. Била сам у почетку задовољна њеним радом, али више нисам. Гдје год је радила, правила је проблеме, немам више шта да причам - кратко је рекла Малешевићева.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да послодавци свакодневно крше радничка права почевши од обрачуна износа плате, уплате доприноса и слично.

- Кршења радничких права до сада су била углавном у реалном сектору, али сада се дешавају и у јавном што је врло забрињавајуће. У предузећима гдје радници немају формиран синдикат много је више проблема и мање су шансе да се ти проблеми ријеше јер значајан број кршења права застари - каже Мишићева.

Труднице

Ранка Мишић каже да жене имају озбиљне проблеме у примјени радничких права и да се сусрећу са великим проблемима, нарочито младе жене које остану у другом стању.

- Често се дешава да послодавац, кад сазна да је радница трудна и када најави да ће ићи на породиљско, припреми услове за њен отказ, па чак и када буду пријављене на неодређено. Закон о раду је такав да је сада могуће пронаћи хиљаду разлога да радница добије отказ без икаквих посљедица за послодавца - рекла је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана