До куће у наплављеном подручју Српа долазе чамцем, оранице још под водом

Дејан Јовичић
До куће у наплављеном подручју Српа долазе чамцем, оранице још под водом

Србац - Редовне мјере одбране од поплава у Српцу су укинуте прије готово мјесец, али се вода још није повукла са неколико стотина хектара пољопривредног земљишта, а до једне куће у небрањеном подручју Гаја може се доћи само чамцем.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да је на терену комисија за процјену штете, која од уторка обилази домаћинства у Кобашу, Бајинцима и Србац Селу која су данима била поплављена усљед налета Саве и Врбаса.

- Најмање 13 домаћинстава у овим насељима је претрпјело озбиљнију штету, а више десетина њих је такође било на удару поплава, гдје је вода стигла до кућа и помоћних објеката. Комисија ће наредних дана дати процјену, а када се вода у потпуности повуче, на терен ће изаћи и комисија за процјену штете на пољопривредним земљиштима - рекао је Драгосављевић.

Он додаје да нема више поплављених домаћинстава, а тренутно су заплављене двије куће у насељима Бајинци и Гај.

Драгиша Требовац из небрањеног подручја Гаја каже да се до његове куће и даље може доћи само чамцем и да је претрпио значајну штету на помоћним објектима.

- У дворишту ми је још најмање метар воде и без чизама не можемо никуда. Стоку смо већ одавно иселили и још нема услова да је вратимо у штале, које су потопљене, а велике количине сточне хране су уништене - рекао је Требовац.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Кобаш Предраг Мишић, чије је домаћинство такође било на удару, каже да се становништво полако опоравља од најновијих поплава које су у овом селу угрозиле тридесетак домаћинстава. Према његовим ријечима, у најмање девет кућа је ушла вода и оштетила ламинат, намјештај и зидове, а било је одсјечено још око 20 домаћинстава.

- Неки од њих су тек недавно реновирали куће након поплава из 2014. године и сад ће морати све испочетка. Општина Србац нам је одмах прискочила у помоћ и санирала приступне путеве до поплављених кућа. Сад чекамо најављену помоћ Владе РС, што нам је и обећала премијерка Жељка Цвијановић, која нам је била у посјети - рекао је Мишић.

На терену су од прошле седмице и екипе србачког Дома здравља, које дезинфикују куће, а помоћ у виду средстава за хигијену поплављенима је донирао Црвени крст РС.

Штета

Млађан Драгосављевић каже да је тешко у овом тренутку процијенити колика ће бити укупна штета од мартовских поплава, али да оне сигурно неће бити испод 200.000 КМ.

Он је раније рекао да ће бити предузето све како би помогли поплављеном становништву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана