Дневно произведу 2.500 љековитих јаја

Љиљана Алексић
Дневно произведу 2.500 љековитих јаја

Бијељина - Семберац Милан Микић на свом имању у Великој Обарској код Бијељине узгаја јапанске препелице, а тренутно има 4.000 ових необичних птица, које дневно производу око 2.500 јаја.

Овом послу несебично се посвећује већ читаву деценију, захваљујући чему је постигао завидне резултате.

- Највећи сам произвођач јапанских препелица у БиХ, а велики број домаћинстава захваљујући мени ушао је у производњу препелица, искључиво због љековитости јаја - каже Микић. Посао је захтјеван, али овај вриједни семберски пољопривредник има провјерен рецепт.

- Укрштање, квалитетне женке, исхрана, чиста вода и зелениш су само неки од предуслова који се морају испоштовати - прича Микић.

Јато подмлађује два пута годишње, а једном мјесечно из инкубатора добија легло од око 2.000 препелица. План му је да прошири фарму и да узгаја 10.000 препелица.

- Планирам да поставим нове кавезе, аутоматско појење и да наставим да се усавршавам и модернизујем - каже Микић и истиче да је узгајање препелица лијеп посао који има своју мисију, а то је љековитост.

Од новембра до маја јаја препелице су најтраженија, а грађани су добро упознати са њиховим благодетима.

- Ова јаја су изузетно љековита. Најбоља су за јачање имунитета. Свако би требало да превентивно ујутро попије три комада - рекао је Микић и нагласио да су веома дјелотворна и код анемије, бронхитиса и астме.

Како каже, препеличја јаја су и храна и лијек, у шта се небројено пута увјерио на личном примјеру.

- Ова јаја се могу користити у мањим количинама у односу на кокошија јер имају већи проценат витамина и калорија - савјетује Милан. Занимљиво је, истиче, да се препелице морају хранити у тачно предвиђено вријеме.

- Уколико се само једна врста хране не да у тачно вријеме или се промијени само једна компонента хране која се иначе даје препелицама, дође до блокаде система за ношење и смањује се број јаја - вели овај домаћин.

Открива да ова врста птица има још неке специфичности.

- Рецимо, када упалим вентилатор чује се цвркут и пјевање јер им је звук вентилатора замјена за природно стање. Птице могу да предосјете долазак вјетра и кише - каже Милан.

Вели и да га обавјештавају и о кретању на фарми.

- Обавезно ме обавијесте када мој син дође кући - у шали каже Милан, чија је жеља да његов син и снаха наставе овај породични посао.

Исхрана

Микић наводи да исхрана препелица није захтјевна.

- Углавном се хране дјетелином, пшеницом, јечмом и кукурузом. Све је здраво - каже он и додаје да два пута седмично у исхрану укључује и јабуково сирће, које такође сам производи а које, истиче, поспјешује варење и "убија" све врсте бактерија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана