Ђурић: За нову расподјелу донација Србије Требиње ће кандидовати два пројекта

Срна
Ђурић: За нову расподјелу донација Србије Требиње ће кандидовати два пројекта

Требиње - Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је Срни да Градска управа очекује да ће Србија донирати опрему за Аграрни фонд и помоћи у уређењу пословне зоне "Волујац" у овом граду и да ће на тај начин бити настављено заједничко реализовање активности које помажу развоју Требиња и Републике Српске.

Ћурић је истакао да би се донацијом неопходне опреме за Аграрни фонд значајно помогао све већи број пољопривредника на подручју Требињу, а подразумијевала би куповину 70 различитих машина, расадника, 30 професионалних пластеника и покретне хладњаче.

"Циљ нам је да Аграрни фонд у већој мјери откупљује воће и поврће и тиме се додатно анимирају грађани да се баве пољопривредом. Овај пројекат са собом носи и идеју здраве хране, које нам све више фали", навео је Ћурић.

Он је истакао да пројекат који ће конкурисати према Влади Србије приликом расподјеле нових око 18 милиона КМ за донације локалним заједницама у Републици Српској, у себи садржи и изградњу фарми за музне краве, куповину опреме за паковање кабастих и прерађених производа, те формирање лабораторије за испитивање квалитета и здравствене исправности хране.

Према његовим ријечима, вриједност овог пројекта је око 500.000 евра.

Ћурић је рекао да ће град Требиње конкурисати и са пројектом уређења пословне зоне "Волујац", чиме би се потенцијалним инвеститорима омогућили још бољи услови за отварање производних погона.

Говорећи о реализованим активностима, Ћурић је истакао да је град Требиње захвалан Србији за досадашње учешће у реализацији неколико значајних пројеката.

"Влада Србије је на иницијативу предсједника Милорада Додика и Александра Вучића донирала средства Требињу за изградњу вртића жСрбијаж чија је вриједност око милион КМ, изградњу духовног центра у селу Мркоњићима чија је вриједност око 800.000 КМ, те за ревитализацију Старог града у износу од око четири милиона КМ", навео је Ћурић.

Премијер Српске Радован Вишковић недавно је најавио састанак свих начелника и градоначелника из Српске и представника неколико општина из ФБиХ са већинским српским становништвом са високим званичницима Српске и Србије.

Састанку би требало да присуствују предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Србије Александар Вучић, премијер Србије Ана Брнабић и њихови сарадници.

На овом састанку, почетком маја, требало би да буде ријечи о реализацији досадашњих и даљој сарадњи при реализацији будућих пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана