Ђорђе Перић из Угљевика најбољи у категорији до седам година у Београду

Срна
Ђорђе Перић из Угљевика најбољи у категорији до седам година у Београду

Београд - Београдски фестивал хармоника, који је окупио више од стотину учесника из региона, завршен је вечерас проглашењем најбољих међу којима је ђечак Ђорђе Перић из Угљевика.

Перић је проглашен за најбољег у такозваној “бејби категорији” која окупља музичаре испод седам година, док су остали ученици и студенти из Српске имали запажен наступ. На Фестивалу су наступили ученици музичких школа из Бањалуке, Угљевика, Требиња и Источне Илиџе, као и студенте музичке академије у Источном Сарајеву.

Умјетнички директор Фестивала Милош Лончар оцијенио је у изјави Срни да су млади са ових простора међу најбољима у свијету када је ријеч о свирању хармонике.

Лончар је навео да су у протекла три фестивалска дана млади хармоникаши из региона били у прилици да кроз радионице, концерте и дружење са еминентним музичарима и професорима науче много тога што ће им бити мотив да наставе да раде на себи и да се усавршавају.

Он је објаснио да је основни циљ Београдског фестивала хармонике, који се одржава већ пету годину, промоција хармонике као инструмента и популаризација пред ширим народним масама.

“Основна идеја је окупљање ученика, студената и концертних уметника из земље и иностранства. Трудимо се да кроз ту уметност представимо јавности најрепрезентативнија дела литературе за класичну хармонику”, рекао је Лончар.

Према његовим ријечима, овакви сусрети су битни јер се хармоника углавном доводи у везу са фолклорном музиком.

Учешће професора, студената и ученика из Републике Српске на петом Београдском фестивалу хармонике подржало је Представништво Републике Српске у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана