Dječija ljubav vodilja za hranitelje

Milijana Latinović
Dječija ljubav vodilja za hranitelje

Banjaluka - Dolazak desetogodišnje djevojčice plave kose i plavih očiju u našu porodicu bilo je ostvarenje životne želje, a danas troje mališana osmijesima i ljubavlju, koju mi svakodnevno pružaju, potvrđuju da smo odlučivši da budemo hranitelji krenuli pravim putem.

Ovim riječima je Slavica Tomić iz mjesta Laminci u opštini Gradiška započela priču o tome kako su suprug i ona prije nekoliko godina odlučili da vrata svog doma otvore djeci kojoj su ljubav i pažnja neophodni.

- Oduvijek sam željela da radim sa djecom, ali su me životni putevi vodili drugim pravcima. Uz dva sina, koji sada imaju svoje porodice, maštala sam da imam i kćerku. Odluku da postanemo hranitelji suprug i ja donijeli smo kada je sin od naših rođaka u Srbiji ostao bez roditelja - kaže Tomićeva.

Bila je neizmjerno tužna što nisu uspjeli da pruže dom i porodicu ovom dječaku, pa su 2012. podnijeli zahtjev Centru za socijalni rad u Banjaluci sa željom da postanu hranitelji.

- Godinu nakon toga predivna desetogodišnjakinja došla je u našu porodicu. Dobila sam kćerku o kojoj sam maštala. Nakon dvije godine stigao je i dječak, a od marta ove godine naša porodica je bogatija za još jednu djevojčicu. Sada ih imamo troje uzrasta 12, 13 i 14 godina - dodala je Tomićeva.

Da je svaki početak težak i da treba vremena da se naviknu jedni na druge potvrđuje i ova plemenita žena.

- Najveći problem je kada djeca tek dođu, jer su tada vrlo zapuštena kada je riječ o školskim obavezama, ponašanju, pa i higijeni. Ali tu smo da zajedno naučimo i popravimo sve što može da se popravi i iz dana u dan samo napredujemo - istakla je Tomićeva i dodala da su mališani lijepo prihvatili jedni druge i da se zovu braćom i sestrama.

Njeni biološki sinovi su joj, kaže, najveća podrška, posebno nakon što joj je prije godinu preminuo suprug, a uz mališane uspijeva da zaboravi na svu tugu i bol.

- Povjerenje između mene i djece je ogromno, a o tome najbolje svjedoči situacija kada mi je starija djevojčica nedavno poslala poruku sa ekskurzije da se ne brinem jer se ona zaljubila u jednog dječaka - ispričala je Tomićeva.

Psiholog Aleksandar Milić ističe da se za djecu lišenu roditeljske brige preporučuje ambijent gdje će se osjećati makar približno kao u porodici.

- Hraniteljske porodice su bolje i toplije nego domovi, odnosno kolektivni smještaj, gdje su djeca zauvijek lišena bilo kakve topline, jer se grupno tretiraju. Hranitelji prolaze obuku za to i znaju šta ih čeka kada dijete dođe u porodicu. Idu na procjenu podobnosti i tek kada psiholog da preporuku, porodicama se dodjeljuju djeca - rekao je Milić.

Pravilnik

Pravilnikom o hraniteljstvu u RS predviđeno je da svaki potencijalni hranitelj pohađa program pripreme za hraniteljstvo, nakon čega mu bude izdata potvrda.

Naknada za rad hranitelja obračunava se po korisniku i iznosi 25 odsto od prosječne neto plate u RS ostvarene u prethodnoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana