Dječak Mustafa Bajramović brži od digitrona

Slobodan Dakić
Dječak Mustafa Bajramović brži od digitrona

Jezero - Mustafa Bajramović, učenik četvrtog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Jezera, ima nevjerovatan dar za matematiku.

Ovaj devetogodišnji dječak sabira i oduzima napamet petocifrene brojeve. Slično je i sa množenjem i dijeljenjem četvorocifrenih brojeva. Mnogi smatraju da je "čudo od djeteta", dok drugari tvrde da je brži i od digitrona.

- Lako pamtim brojeve i volim da sabiram, oduzimam, množim i dijelim višecifrene brojeve. Sa bratom, koji pohađa deveti razred, takmičim se u učenju. Volio bih da studiram matematiku ili neku drugu prirodnu nauku i da postanem slavan kao Nikola Tesla - priča Mustafa.

Učiteljica Đana Kulenović ističe da ovaj dječak ima nevjerovatan talenat za brojeve i matematiku, ali i za tačno i brzo čitanje školskih štiva.

- Da je riječ o izuzetno nadarenom djetetu bilo nam je jasno kada ga je njegova majka Šeherzada dovela da se upiše u školu. Primijetili smo njegovo oštro zapažanje, precizno razlikovanje opaženih predmeta. Već je znao pisati i čitati velika i mala slova oba pisma, čitao tekst i brojao bez greške do stotinu - priča Kulenovićeva i dodaje da je bila zapanjena kada je utvrdila da dijete u minutu čita 70 riječi.

- Već tada je znao da sabira i oduzima napamet trocifrene brojeve. Lako pamti sve što uči u školi. Posebno se ističe u brzini računanja brojeva sa više cifara - kaže ona.

Majka Šeherzada kaže da je Mustafa svestran dječak.

- Mustafa je sa četiri godine počeo da piše i da čita sam. Stalno je uzimao knjige od starijeg brata Irhana i u njegovim sveskama ispisivao slova i brojeve. Moj suprug Zijad i ja se bavimo poljoprivredom i nemamo dovoljno vremena da sa Mustafom radimo školsko gradivo. Međutim, njemu je Bog dao dar za učenje i njemu nije potrebna naša pomoć - priča ponosna majka Šeherzada Bajramović.

Poseban program

Pedagog u školi Danijela Kojić ističe da Mustafa redovno pobjeđuje na školskim takmičenjima iz matematike.

- Mustafa je pravi đački biser. Dogovorili smo se u školi da nastavnici s njim dodatno rade po posebnom programu. Želim da naglasim da u našoj školi, koja broji 111 đaka, ima još dosta nadarenih učenika - rekla je Kojićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana