Direktorska fotelja dobojske Turističke organizacije usijana zbog Gradine

nezavisne.com
Direktorska fotelja dobojske Turističke organizacije usijana zbog Gradine

Doboj - Bespravno izgrađeni objekti na tvrđavi Gradina koštali su Vladimira Markovića iz NDP-a pozicije direktora Turističke organizacije (TO), iako je sporne objekte zatekao kada je imenovan prije dvije godine.

Marković je podnio ostavku jer nije želio da snosi odgovornost za to što objekti nisu srušeni, što je naložila nadležna građevinska inspekcija, niti je mogao da pribavi 80.000 KM za uklanjanje spornih objekata.

Skupština grada je prije nekoliko dana imenovala Andrijanu Ristić (takođe NDP) za novu direktorku Turističke organizacije, a kako ona namjerava da se izbori sa Gradinom, nismo uspjeli doznati jer se, kaže, još nije upoznala sa situacijom u ovoj ustanovi. Marković kaže da se ne osjeća odgovornim za postojeće stanje.

 ”Nisam ni doprinio tome da se ti radovi tako izvrše na tvrđavi, nisam se ni osjećao odgovornim da takve kazne snosim ja lično, kao odgovorno lice, a ne Turistička organizacija kao neko ko je bio investitor i naručilac tog posla”, kaže Marković.

Podsjećamo, on je na mjestu direktora naslijedio Mitru Đuričić, koja je takođe podnijela ostavku.

Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS naložio je Turističkoj organizaciji da otkloni sve nedostatke nastale na objektima koji su sagrađeni, dograđeni i sanirani tokom rekonstrukcije 2015. godine.  

Iako je Inspektorat RS još krajem maja 2016. dostavio rješenje, sporni objekti još nisu uklonjeni. Izgradnja objekata koji su narušili izgled Gradine koštala je tri puta više od rušenja, skoro 244.000 KM, posao je plaćen budžetskim novcem, a zbog izvedenih radova bivša direktorka je zaradila krivičnu prijavu.

“Na svu sreću, dobijamo novog direktora, koji će 'pokazati zube' i neće dati tako lako da se 'mlatara' s njim, jednu damu koja ima iskustva”, najavio je Sretko Đurković, predsjednik dobojskog NDP-a.

Marković, koji napušta direktorsku fotelju, kaže da se nada da će neko poslije njega doći u situaciju “da se to ne ruši, nego da se  prilagodi”.

U NDP-u smatraju da ne postoji nikakva odgovornost te partije za propuste prilikom izvođenja radova jer su, tvrde, njihovi kadrovi doprinijeli da se Gradina od “sastajališta narkomana pretvori u turističko zdanje”.

U SNSD-u smatraju da odlazak Markovića sa direktorske pozicije nije slučajan, te da  nije samo zbog Gradine.

“Iskreno, ja ne vjerujem da je to bila samoinicijativna ostavka, ipak mislim da se predsjednik partije (Đurković) osjetio ugroženim kada su došle mlade i perspektivne snage”, navodi Sanja Vulić, odbornica SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana