Deseta sreća diže Sjemeć iz pepela

Sreten Mitrović
Deseta sreća diže Sjemeć iz pepela

Rogatica - Jubilarna, deseta licitacija za imovinu Drvne industrije "Sjemeć" iz Rogatice bila je uspješna i za 2,45 miliona maraka kupila ju je rogatička firma DMM.

Stečajni upravnik u "Sjemeću" Vlado Simović rekao je da je stečaj otvoren 26. aprila 2016. godine i da je za manje od dvije godine okončan sa visokih i pomalo neočekivanih 54,5 odsto naplaćenog iznosa procijenjene imovine. Početna vrijednost imovine "Sjemeća", koji je u predratnom periodu zapošljavao oko 750 radnika, bila je 4,8 miliona maraka, ali je snižavana kako na licitacijama nije bilo zainteresovanih kupaca.

Na prodaju su nuđeni objekti primarne prerade drveta, odnosno pilana, pogoni za proizvodnju stolarije i namještaja, sušara za građu, kotlovnica i drugi prateći objekti i oko 100 dunuma zemljišta, uključujući i nekadašnji fudbalski stadion. Prodajom su bile obuhvaćene i sekundarne sirovine i vozni park.

Na prvim licitacijama prodat je vozni park i sekundarne sirovine u vrijednosti od oko 160.000 maraka. Sve ostalo prodato je u paketu za 2,45 miliona maraka. Taj iznos biće podijeljen povjeriocima, među kojima su i 42 radnika kojima će pripasti oko 130.000 KM.

Firma koja je kupila imovinu "Sjemeća" u vlasništvu je Dragiše, Milana i Miroslava Jankovića. Otuda je nastao i njen naziv DMM. Radi se o ocu i sinovima iz Plješevice kod Rogatice. Počeli su kao auto-prevoznici u čijem se voznom parku trenutno nalazi 14 vozila, uključujući i kamione za međunarodnu špediciju.

U drvoprerađivačku industriju ušli su 2009. godine kada su pokrenuli pilanu u objektima bivše fabrike slada, koje su kupili sa 2,8 hektara zemljišta. U DMM-u je trenutno zaposleno 40 radnika.

- Naše preduzeće posluje stabilno i uredno izmirujemo obaveze prema radnicima i državi. Kao i mnogo drugih u preradi drveta muči nas nedostatak sirovine, ali snalazimo se i održavamo proizvodnju. Prihod u prošloj godini nam je iznosio 4,5 miliona maraka i među rijetkim smo firmama u opštini Rogatica koje su platile porez na dobit - rekao je Miroslav Janković.

On je istakao da je imovina "Sjemeća" koju su kupili u katastrofalnom stanju.

- Prvi korak je raščišćavanje i sprečavanje daljeg propadanja i devastiranja. U fabrici namještaja je ostalo nekoliko devastiranih mašina koje očito nikome nisu trebale. Pogon stolarije je potpuno opustošen, u kotlovnici su popucale cijevi, u sušari su oštećeni grijači, a u pilani stari gateri koji nisu više za upotrebu. Jednom riječju, moramo početi od nule - ističe Janković.

Jankovići su pred sebe stavili optimistične planove i već u julu namjeravaju da puste u rad fabriku za proizvodnju peleta.

- Za fabriku smo u Italiji kupili najsavremeniju opremu koja je već počela da pristiže. Proizvodićemo tri tone peleta na sat i zaposliti novih dvadesetak radnika - kaže Janković i dodaje da naredne godine planiraju da uz nabavku najsavremenije opreme ožive pogon stolarije u kojem će proizvoditi prozore i vrata.

Braća Miroslav i Milan, koji su u firmi direktori i komercijalisti, a kada zatreba i automehaničari i vozači, ne plaše se izazova. Tu je i otac Dragiša, uvijek spreman da pripomogne.

- Udružili smo  mladost i iskustvo. Imamo svi veliku volju i htijenje i posao ide - kaže Miroslav Janković, izrazivši nadu da će tako biti i ubuduće sa novim pogonima.

Šansa za zapošljavanje

Prodaju imovine "Sjemeća" i planove za pokretanje proizvodnje pozdravili su u opštini Rogatica.

Načelnik opštine Milorad Jagodić rekao da, s obzirom na njihov dosadašnji rad, od  Jankovića očekuje da će zaustaviti eroziju drvne industrije u opštini i nastaviti sa finalizacijom proizvodnje uz zapošljavanje novih radnika, što je od strateškog značaja za opštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana