Deset fočanskih sela odsječeno od svijeta

Drago Todorović
Deset fočanskih sela odsječeno od svijeta

FOČA - Nedavne poplave i nevrijeme prouzrokovali su veliku štetu na imovini stanovnika rubnih područja opštine Foča. Najteža situacija je na području mjesne zajednice Kozja Luka, na zapadnom dijelu opštine, gdje je rijeka Kolina, pritoka Drine, poplavila lokalne puteve i imanja.

- Kolina se izlila iz korita i progutala dio putne komunikacije Kozja Luka - Klabučari, pa se više u ovu mjesnu zajednicu ne može doći automobilom - rekao je nekadašnji predsjednik Mjesne zajednice Kozja Luka Milivoje Vuković. Potpuno odsječeni od svijeta ostali su povratnici, Srbi i Bošnjaci, u selima uz Kolinu - Slađanovići, Putojevići, Mirjanovići, Đurđevići i Selišta, koji danima ne mogu da odu ni do prodavnice ni do ljekara.

Vodene bujice štetu su napravile na porodičnim objektima i voćnjacima, a najteže je prošao Ljubo Trivun, iz sela Klabučari, kome je rijeka potpuno uništila i odnijela dio imanja. Stradala je i imovina Vukovića, Ćosovića i drugih porodica.

Situacija je još teža u udaljenijim, selima na većoj nadmorskoj visini, iznad Koline, kao što su Potkolun, Tatarovići, Kolun, Srbotina i Marevo, koji nemaju ni električne energije. Do domaćinstava u ovim selima, u kojima su namirnice na izmaku, trenutno se, uz rizik, može jedino doći terenskim vozilom ili na konju.

U Administrativnoj službi opštine Foča potvrdili su da je opštinska komisija obišla poplavama najugroženija sela, ali na tom spisku nema pomenutih sela.

- Nama u opštini niko nije prijavio da je rijeka Kolina poplavila put i odsjekla sva ta sela - kazala je zamjenica načelnika opštine Foča Olivera Elez, obećavši da će se lično raspitati o ovoj elementarnoj nepogodi i šteti koja je nastala u selima mjesne zajednice Kozja Luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana