Дервента: Сјећање на убијене српске логораше

Агенције
Дервента: Сјећање на убијене српске логораше

Дервента - Служењем парастоса и полагањем вијенаца испред споменика у Великој Сочаници, данас је обиљежено двије деценије од погибије осам српских логораша из Дервенте који су изгубили живот 1992. године док су копали ровове за потребе Хрватске војске, преносе агенције.

Цвијеће је положено и испред спомен-плоче која је постављена на улазу зграде бившег Дома ЈНА.

Од 15 логораша, који су тог кобног 19. јуна копали ровове на Томасовом брду, погинули су Ненад Панзаловић, Жељко и Раде Бокур, Вујадин Љубојевић, Саво Павловић, Драган Грбић, Миро Јовичић и Милорад Гуњевић.

Предсједник дервентског удружења ратних заробљеника Драго Кнежевић подсјетио је на комеморативном скупу да је из хрватског логора у бившем складишту ЈНА на Рабићу одведено 15 логораша који су служили као живи штит Хрватској војсци, која је то искористила да покуша пробој српских линија одбране.

Тада је погинуло осам логораша, док је њих седам успјело да се спасе, пробијајући се кроз олују куршума.

Он је подсјетио да су ови логораши претходно мучени и злостављани у логорима, а на Томасово брдо су практично доведени да буду убијени.

Кнежевић је нагласио да је за злочине над Србима из Дервенте који су за вријеме посљедњег рата прошли кроз хрватско-бошњачке казамате, до сада једино Ивица Врдољак осуђен на пет година затвора.

Тужилаштво БиХ води истрагу против још неколко чувара логора, али истрага споро, па су окупљени на данашњем скупу поручили да ће истрајати у настојањима да они који су формирали четири логора за Србе из Дервенте, те они који су злостављали, убијали, силовали и понижавали затворенике, одговарају за ратне злочине.

Логораши који су убијени 19. јуна 1992. одведени су на борбену линију из логора Рабић у Дервенти, чији управник је био Жељко Пудић, док су стражари били Нихад Хамзић звани Фриц, Ангијад Јусановић, звани Талијан, Алмас Незиревић, Мустафа Табаковић и Един Мркоњић.

Ратни заробљеници из Дервенте најодговорнијим за формирање логора у овом граду за вријеме рата сматрају ратног предсједника СО Дервента Винка Бегића званог Шиљо, начелника полицијске станице Ивана Дуспару, предсједника Кризног штаба Ивана Чуљка, те предсједнике Хрватске демократске заједнице и Странке демократске акције из Дервенте Ику Станића и Сулејмана Алијагића.

У логору Рабић било је заточено 120 Срба из Дервенте, а укупно је кроз логоре прошло преко 400 српских цивила.

Овај логор је на основу наредбе тадашњег ратног руководства хрватско-муслиманске коалиције формиран 26. априла 1992. године.

Прије тог логора 12. априла формиран је логор у бившем Дому ЈНА у Дервенти, а први логораши били су Миле Томић и Перо Врдошевић - Срби из Милошевца код Модриче које су хрватски војници ухапсили док су се возили својим аутомобилом магистралом кроз Дервенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана