Демобилисаном борцу Бошку Гвоздићу из Српца хитно потребна операција ока

Дејан Јовичић
Демобилисаном борцу Бошку Гвоздићу из Српца хитно потребна операција ока

Србац - Демобилисани борац прве категорије Војске РС Бошко Гвоздић из Гламочана код Српца могао би остати без вида ако не обезбиједи 4.500 евра за операцију у Београду.

Гвоздић, који је и ратни војни инвалид, већ 23 године лијечи се од дијабетеса, а болест је у посљедњих неколико година значајно напредовала и почела да утиче на вид. Тако је 2012. године у потпуности ослијепио на лијево око, а стање је почело да се погоршава и на десном оку, на које види свега 60 одсто.

Овај Српчанин правим чудом је остао жив у фебруару 1995. године, када је пао у такозвану шећерну кому пошто му је вриједност шећера износила 48,2 мјерне јединице.

- Док сам био у коми, прогласили су ме мртвим па сам завршио у мртвачници са ознаком на нози на којој је писало “леш број 2”. Наложена је и обдукција мог тијела, о чему свједочи и документ “Спроводница леша - Упутница за обдукцију” који и даље чувам. На сву срећу, прије заказане обдукције сам се пробудио и почео да живим свој други живот - присјећа се Бошко.

Уз борбу са болешћу, паралелно је водио и битку са неправедном ревизијом његовог статуса ратног војног инвалида. Прво му је на љекарској комисији установљено 90 одсто инвалидности, док му је ревизијом из 2009. године тај проценат смањен на 50 одсто, што је парадоксално јер, с једне стране је рапидно губио вид, а с друге, проценат инвалидности му је смањиван.

- Након жалби и судског процеса нисам успио да изборим побједу и вратим раније стечени инвалидитет иако имам три судске пресуде у своју корист. Прије мјесец поново сам био на оцјени инвалидитета код надлежне љекарске комисије, чији налаз и даље чекам - огорчен је Бошко.

Како би био спријечен потпуни губитак вида и тотално сљепило на другом оку, србачка борачка организација покренула је хуманитарну акцију прикупљања новца за операцију на Клиници “Свети Вид” у Београду. Операција кошта 3.500 евра, у шта нису урачунати пратећи трошкови као што су путовање, боравак у Београду и редовне контроле, за шта ће бити потребно још хиљаду евра.

- Бошко тај новац нема нити га може самостално обезбиједити, па је руководство наше организације одлучило да му у томе помогне. Прикупљаћемо новац у нашој канцеларији, али и путем мјесних борачких организација. Отворена су и два жиро рачуна за уплате из РС и иностранства. Потребно је да прикупимо новац до краја септембра како би операција била што прије заказана - рекао је предсједник Борачке организације општине Србац Душко Митрић.

Уплате

Рачуни на које се може уплатити новац:

За уплату у КМ: 562-099-81480016-58 НЛБ банка са назнаком: “Добровољни прилог за лијечење Бошка Гвоздића”.

За уплате из иностранства: девизни рачун НЛБ Банка

ИБАН: БА 395620998148001852

Бошко (Владимир) Гвоздић

Гламочани

78420 Србац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана