Darka Graorac 40 godina provela u Fondu PIO RS

Milijana Latinović
Darka Graorac 40 godina provela u Fondu PIO RS

Banjaluka - Kada je prije četiri decenije dobila posao u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje u Banjaluci Darka Graorac nije ni slutila da će u tu provesti cijeli radni vijek.

Svih 40 godina radnog staža stekla je radeći u Službi za finansije najprije u Fondu PIO nekadašnje SR BiH, na čijim temeljima je izrastao današnji Fond PIO RS. U ponedjeljak je podnijela zahtjev za penziju.

- Radni vijek sam započela 1975. godine u ulici Zdrave Korde, u kojoj sam i rođena i iz koje odlazim u penziju - počinje Darka svoju nesvakidašnju životnu ispovijest.

Raditi u jednoj instituciji decenijama, kaže ona, znači predavati se poslu u cijelosti i uložiti mnogo truda u posao.

- Od početka sam sticala nova iskustva, učila svakodnevno i iznad svega voljela svoj posao, što je na kraju rezultovalo i rukovodećom funkcijom na mjestu šefa Službe za finansije - rekla je Darka.

Iako sa radnog mjesta nosi najljepše uspomene, prisjeća se i teških ratnih godina.

- Bile su to teška vremena. Na sve načine smo pokušavali da pomognemo izbjeglicama koje su dolazile, odricali smo se toplog obroka i trudili se da im život bar malo učinimo lakšim - kazala je Darka.

Ispraćala je države, političke sisteme, zakone i valute i svaki put nastavljala sa uspješnim radom.

- Najveći izazov s kojim sam se susrela bile su nove tehnologije, ali kada imate predznanje i godine iskustva ne pada teško ni rad na računaru - kazala je ona.

Osim čiste računice Fondu PIO je donosila i pehare i medalje sa radničkih sportskih igra. Bila je nepobjediva u streljaštvu. Uz poslovne i sportske uspjehe sa radnog mjesta nosi i prijateljstva sa radnim kolegama.

- Posebno sam ponosna na činjenicu da su brojni mladi stažisti kojima sam bila mentor sada u stalnom radnom odnosu, zreli i odgovorni ljudi. Radujem se zbog toga što sam kroz radni vijek učila mnogo i učila mnoge. Jedan od njih je i sadašnji šef finansija Željko Kovačević, kome sam bila mentor. Na dan kada sam ispunila uslove za odlazak u penziju otišla sam u Dom penzionera, da se zahvalim svom prvom šefu finansija Milošu Stojniću, koji je već ušao u devetu deceniju života - dodala je Darka.

Kolege sa kojima je provela radni vijek ispratile su je poklonivši joj bicikl, okićen ružom.

- Penzionerske dane provodiću na biciklu, krstareći svojom Banjalukom - sa osmijehom na licu poručuje Darka.

Stručni saradnik za kontrolu i naplatu doprinosa u Fondu PIO RS Bosiljka Radić za Darku ima samo riječi hvale.

- Ona je iznad svega izuzetna osoba. Mnogo sam naučila od nje i o poslu i o životu. Rijetko se može susresti takva osoba - kaže Radićeva.

Izložba i "Glas"

Odlazeći u penziju, Darka Graorac je kolegama priredila izložbu fotografija, kojima je ovjekovječila proslave, godišnjice, sastanke sindikata, putovanja i put u penzionerske dane. Dio izložbe su stariji brojevi "Glasa Srpske" i neke od Darkinih pjesama, u kojima je iznosila svoja osjećanja i uveseljavala radne kolege.

- "Glas" je u mom životu uvijek imao značajno mjesto. Slavim 40 godina staža na dan kada "Glas" slavi 72. rođendan. Novinari i fotoreporteri "Glasa Srpske" zabilježili su mnogo teških i radosnih trenutaka u Fondu - naglašava Darka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana