Данијел Златковић надмашио Италијане у прављењу пица

Дејан Јовичић
Данијел Златковић надмашио Италијане у прављењу пица

Србац - Иако су Италијани познати као највећи мајстори у прављењу пица, Данијел Златковић (30) из Београда показао је на интернационалном такмичењу које је недавно одржано у Букурешту да му нема премца у овом дијелу Европе у прављењу чувеног специјалитета.

Он је у конкуренцији стотину кандидата из Италије, Канаде, Пољске, Кине и Румуније освојио двије златне и сребрну медаљу у прављењу пица, а своје мајсторије и данас ће, као и јуче, презентовати Српчанима, који имају прилику да бесплатно испробају његове посластице.

Златковић је у Србац стигао у јеку припрема за Свјетско првенство које ће 9. јуна бити одржано у Риму, гдје ће представљати Србију у конкуренцији пица мајстора са свих континената.

- У Румунији сам освојио злато са пицом фалафел коју сам лично осмислио и пеперони пицом за коју сам користио кулен из Бачке, а сребро сам добио за слатку пицу чији су састојци горгонзола, моцарела, крушке, мед, ораси и суво грожђе. Нема тог састојка који се не може наћи на пици и због тога волим да је припремам, па често пустим машти на вољу - каже Данијел.

Српчани су имали прилику да испробају и несвакидашњу пицу у облику звијезде, која је пуњена традиционалним домаћим специјалитетом, чварцима, у комбинацији са луком и сиром.

- Драго ми је што људи добро реагују на ово што радим, јер ми је то била жеља кад сам почео да се бавим овим послом прије 12 година. Оног тренутка када сам направио своју прву пицу, схватио сам да ће ово бити мој животни позив. Код куће спремам често пице за породицу и пријатеље, али приватно више волим роштиљ - каже Данијел.

Поносан је што су га на недавном такмичењу у Букурешту похвалиле судије из Италије и лично га позвале на Свјетско првенство у Риму, као и на још једно међународно такмичење које ће бити одржано ове јесени у Италији.

Пицерија “Мане комерц” обезбиједила је бесплатну дегустацију за све посјетиоце, а оне пице које добију најбоље оцјене наћи ће се у њиховој редовној понуди.

Тајна у тијесту

Златковић истиче да се тајна припремања добре пице крије у тијесту, које након што се замијеси мора да стоји најмање 12 часова у фрижидеру како би било спремно за припрему.

- Жири на такмичењима највише обраћа пажњу на квалитет тијеста, а тек онда на изглед пице и укус. Изузетно је важно да састојци буду свјежи, попут поврћа, гљива и слично, јер је то главни услов за квалитетну пицу - истакао је Данијел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана