“Dani meda i ljekobilja” u Sokocu privukli pažnju posjetilaca

Srna
“Dani meda i ljekobilja” u Sokocu privukli pažnju posjetilaca

Sokolac - Na Danima romanijskog meda i ljekobilja, jednom o sadržaja u programu manifestacije “Tebi goro Romanijo”, održanom u porti Manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, danas je izlagalo desetak pčelara sa Sokoca, susjedne opštine Olovo i bratskog društva iz Arilja.

Predsjednik Skupštine sokolačkog Udruženja pčelara “Glasinac” Dragiša Kovačević rekao je Srni da članovi ovog udruženja već dvadesetak godina organizuju Dane romanijskog meda i ljekobilja i da svaki put njihovi štandovi privuku pažnju posjetilaca na Ravnoj Romaniji.


“Na našem štandu se zadrži mnogo posjetilaca, kako zbog romanijskog meda posebnog kvaliteta, tako i zbog proizvoda koje dobijemo od meda i nadaleko poznatih ljekovitih trava sa ovog područja”, kaže Kovačević.

On je naveo da su ove godine gosti sokolačkog udruženja pčelara na Ravnoj Romaniji njihovi prijatelji pčelari iz susjedne federalne opštine Olovo i bratimljeno Društvo pčelara “Savo Popović” iz Arilja.

Branislav Dimitrijević, jedan od pčelara iz Arilja, kaže da je tek drugi put na Romaniji i da je sa kolegama iz Društva pčelara došao u uzvratnu posjetu prijateljima na Sokocu, kao gost bez mnogo eksponata.

On dijeli mišljenje romanijskih pčelara da se ove godine ne mogu pohvaliti prinosom meda u košnicama zbog kiše koja je pratila pčelinja društva još od vremena kada je medio bagrem pa sve do prije nekoliko sedmica.

“Za protekli deo godine možemo reći da je unos u košnice bio polovičan, pa čak i za pčelare koji su selili pčelinja društva na suncokretovu pašu, koja je donela toliko meda da može poslužiti društvima da zazime bez prihrane”, ocijenio je Dimitrijević.

On je, kao i njegove kolege pčelari na Romaniji, uvjeren da bi lijepo vrijeme, ukoliko bi potrajalo do kraja ove medonosne sezone, moglo bar donekle popraviti stanje.

Pčelar iz Arilja kaže da je cijena meda u njegovom kraju 600-700 dinara i da se zbog promjenjivih vremenskih uslova teško može življeti isključivo od pčelarstva.

Cijena kilograma meda na Romaniji je za sada 20 KM.

“Prinos meda zavisi od vremenskih prilika, a kako su one iz godine u godinu nestabilnije ne može se reći da primanja od pčelarstva mogu biti siguran izvor prihoda za jednu porodicu”, istako je Dimitrijević.

Društvo pčelara “Savo Popović” iz Arilja ima oko 70 članova, a sa njima bratimljeno sokolačko Udruženje pčelara “Glasinac” ima oko 120 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana