“Дани меда и љекобиља” у Сокоцу привукли пажњу посјетилаца

Срна
“Дани меда и љекобиља” у Сокоцу привукли пажњу посјетилаца

Соколац - На Данима романијског меда и љекобиља, једном о садржаја у програму манифестације “Теби горо Романијо”, одржаном у порти Манастира Светог Георгија на Равној Романији, данас је излагало десетак пчелара са Сокоца, сусједне општине Олово и братског друштва из Ариља.

Предсједник Скупштине соколачког Удружења пчелара “Гласинац” Драгиша Ковачевић рекао је Срни да чланови овог удружења већ двадесетак година организују Дане романијског меда и љекобиља и да сваки пут њихови штандови привуку пажњу посјетилаца на Равној Романији.


“На нашем штанду се задржи много посјетилаца, како због романијског меда посебног квалитета, тако и због производа које добијемо од меда и надалеко познатих љековитих трава са овог подручја”, каже Ковачевић.

Он је навео да су ове године гости соколачког удружења пчелара на Равној Романији њихови пријатељи пчелари из сусједне федералне општине Олово и братимљено Друштво пчелара “Саво Поповић” из Ариља.

Бранислав Димитријевић, један од пчелара из Ариља, каже да је тек други пут на Романији и да је са колегама из Друштва пчелара дошао у узвратну посјету пријатељима на Сокоцу, као гост без много експоната.

Он дијели мишљење романијских пчелара да се ове године не могу похвалити приносом меда у кошницама због кише која је пратила пчелиња друштва још од времена када је медио багрем па све до прије неколико седмица.

“За протекли део године можемо рећи да је унос у кошнице био половичан, па чак и за пчеларе који су селили пчелиња друштва на сунцокретову пашу, која је донела толико меда да може послужити друштвима да зазиме без прихране”, оцијенио је Димитријевић.

Он је, као и његове колеге пчелари на Романији, увјерен да би лијепо вријеме, уколико би потрајало до краја ове медоносне сезоне, могло бар донекле поправити стање.

Пчелар из Ариља каже да је цијена меда у његовом крају 600-700 динара и да се због промјењивих временских услова тешко може живљети искључиво од пчеларства.

Цијена килограма меда на Романији је за сада 20 КМ.

“Принос меда зависи од временских прилика, а како су оне из године у годину нестабилније не може се рећи да примања од пчеларства могу бити сигуран извор прихода за једну породицу”, истако је Димитријевић.

Друштво пчелара “Саво Поповић” из Ариља има око 70 чланова, а са њима братимљено соколачко Удружење пчелара “Гласинац” има око 120 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана