“Dani Srebrenice 2019” održano više sportskih takmičenja

Srna
“Dani Srebrenice 2019” održano više sportskih takmičenja

Srebrenica - U Skelanima kod Srebrenice danas je organizovan memorijalni turnir u malom fudbalu posvećen bivšem predsjedniku nekadašnje opštine Skelani Ljubomiru Miloševiću Uči.

Turnir je organizovan u okviru kulturno-sportske manifestacije “Dani Srebrenice 2019”.

Danas je održan i dječiji turnir u košarci za dječake i djevojčice u Srebrenici, te takmičenje u pecanju ribe na plovak na vještačkom akumulacionom Perućačkom jezeru na Drini.

Osim takmičara iz Srebrenice, susjednog Bratunca i Milića, u takmičenju su učestvovale i ekipe iz Bijeljine, Zvornika, Bajine, Bašte, Šapca, Užica i ribolovci iz više mjesta u Srpskoj i Srbiji.

Takmičenja su prošla u sportskom duhu, a posebnu pažnju privukao je fudbalski turnir u Skelanima.

Za pobjednike svih takmičenja pokrovitelj ove manifestacije, opština Srebrenica obezbijedila je nagrade.

Zainteresovani su i danas imali mogućnost da pogledaju tri izložbe koje su otvorene u Kulturnom centru, Narodnoj biblioteci i Zavičajnom muzeju.

Riječ je o foto izložbi “Mala škola filma”, izložbi “Zavičajna zbirka literarnih radova mladih”, te izložbi fotografija “Zmijanjski vez” iz Muzeja Republike Srpske, koja će biti otvorena do 14. juna.

Program manifestacije nastavlja se sutra predstavljanjem rada Turističke organizacije, prirodnog i kulturnog nasljeđa opštine Srebrenica i Nacionalnog parka “Drina”, koji je formiran na području ove lokalne zajednice.

Biće promovisana brošura i “banjačkog govora” kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa ovog kraja, koje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske planira da kandiduje za uvrštavanje na listu Uneska.

Riječ je o specifičnom usmenom jeziku srebreničkih građevinara, neimara-dunđera, kojim su se sporazumijevali na gradilištima da ih poslodavci ili predstavnici nekadašnjih vlasti ne bi razumjeli. Ovo je prvo pisano izdanje jezičkih pojmova i izraza “banjačkog govora”.

“Dani Srebrenice” će 6. juna biti završeni obilježavanjem Dana Narodne biblioteke i dodjelom nagrada autorima najboljih literarnih, likovnih i foto radova pristiglih na konkurse.

Za ovu manifestacija, koja je otvorena prije tri dana, pripremljen je bogat program sa više od 50 sadržaja za više od 700 učesnika.

Opština Srebrenica kao pokrovitelj obezbijedila je 50.000 KM za održavanje ove manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana