Далибор Вучановић, начелник општине Котор Варош: Мој једини гријех је што нисам са СДА

Дарко Гавриловић
Далибор Вучановић, начелник општине Котор Варош: Мој једини гријех је што нисам са СДА

Странке које стоје иза одлуке о опозиву немају никакве планове, амбиције за промјене и озбиљно бављење послом и то је празна прича.

 

Њихов једини циљ је заузимање фотеља и успостављање власти по шаблону који је договорен у Сарајеву у којој им је главни партнер СДА. Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић, уочи референдума на којем ће се грађани изјаснити да ли су за или против његовог опозива.

* ГЛАС: У недјељу ће бити одржан референдум на којем ће се грађани изјаснити о иницијативи за Ваш опозив. Каква су Ваша очекивања?

ВУЧАНОВИЋ: Вјерујем да су грађани препознали шта се догађало ових дана и да се политика која се договара у Сарајеву прелила и у Котор Варош, који је пилот-пројекат за функционисање те власти. Све су закували СДС и СДА, који заједно чине нову већину у Скупштини општине. Посебно очекујем да ће то препознати борачке категорије, јер сам и ја, као борац Војске РС и ратни заробљеник, огорчен због те сарадње и именовања људи са спорном ратном биографијом на највише позиције у власти. Због тога сматрам да ни сви чланови странака које су га покренуле неће подржати мој опозив, а посебно учесници рата, који су огорчени због враћања СДА у власт послије шест година. Мислим да су грађани свјесни шта се надвило над Котор Варошом и шта могу очекивати ако овај блок успије у својим намјерама. Вјерујем да ће грађани цијенити и резултате нашег рада и подржати наставак развоја, а не политиканство и личне интересе појединаца. Очекујем велику подршку.

* ГЛАС: Шта је по Вашем мишљењу основни мотив за опозив и да ли су постојали објективни разлози за такву одлуку?

ВУЧАНОВИЋ: Сви у Котор Варошу знају да је њихов једини циљ заузимање фотеља. То су показали већ на првој сједници Скупштине општине, на којој је формирана нова већина. Тада су смијенили све људе из СНСД-а у општинској управи и предузећима и установама чији је оснивач општина. Странке које стоје иза одлуке о опозиву немају никакве планове, амбиције за промјене и озбиљно бављење послом и то је празна прича. Чак ни у одлуци о покретању процедуре за опозив нису навели ништа конкретно, него су само поредали измишљене разлоге да би задовољили законску форму. И сами су били свјесни да не могу наћи ниједан објективан разлог за опозив, а чак су ми то неки од њих и лично признали, казавши да немају примједбе на мој рад и да је све чиста политика.

* ГЛАС: Како коментаришете чињеницу да је годинама уназад прилично добро и без већих проблема функционисала власт коју су предводили СНСД и СДС?

ВУЧАНОВИЋ: И то је индикативно. Успјешно смо сарађивали шест година и све вријеме је функционисала и скупштинска већина. Очигледно су порасли апетити појединаца из СДС-а, а вјероватно су добили и инструкције да се понашају у складу са договорима које је Савез за промјене склопио за формирање власти на нивоу БиХ и РС у којима су им партнери СДА и коалиција "Домовина". Представници странака које стоје иза одлуке о опозиву пожурили су и да се додворе својим централама и да покажу да су они први који их слиједе, па су за 15 дана организовали референдум, показавши невјероватну неозбиљност, јер нису знали ни како ће га спровести, а посебно како ће га финансирати, јер за њега нема новца у буџету.

* ГЛАС: Какав развој ситуације очекујете уколико будете опозвани, с обзиром на то да ће нову власт на нивоу РС формирати блок странака које предводи СНСД?

ВУЧАНОВИЋ: Могу се очекивати нови расколи, свађе и заустављање развоја Котор Вароша. Додатни проблем би био изостанак сарадње између општинске и републичке власти. Буџет општине Котор Варош је социјалне природе и без подршке Владе РС ни у протеклих шест година не бисмо могли ништа значајно направити. Влада је учествовала у изградњи и развоју општине Котор Варош и то грађани треба да имају на уму у недјељу, када изађу на биралишта. Не смију дозволити да Котор Варош буде одсјечен.

* ГЛАС: Који су резултати Вашег рада на основу којих тражите подршку грађана?

ВУЧАНОВИЋ: Урадили смо много на инфраструктури, реализовали велики број пројеката, развијамо пољопривреду, побољшали смо услове за живот грађана и пословни амбијент. Имамо експанзију привредног развоја, захваљујући којем смо постали прва општина у БиХ која је достигла предратни ниво запослености. За вријеме мог мандата ниједна фабрика није затворена, а готово све које раде су проширене и повећале су број запослених. Успоставили смо одличну сарадњу са невладиним сектором и донаторским организацијама, са којима реализујемо заједничке пројекте. Отворили смо општину према свима и резултати и бројна признања које смо добили су показатељ да смо кооперативни. Побољшали смо услове и у култури и спорту и све установе културе и спортски клубови су стабилни и имају своје просторије за рад. Наша политика утицала је и на приватни сектор и становништво и довољно је погледати колико је објеката изграђено у посљедњих неколико година, а то је само један од показатеља да у оваквом Котор Варошу вриједи и живјети и радити.

Коалиција траје колико и референдум

* ГЛАС: Какав расплет очекујете уколико добијете подршку грађана и останете на позицији начелника, с обзиром на то да супротни блок има скупштинску већину?

ВУЧАНОВИЋ: У том случају би било много теже радити, али та коалиција ће се сигурно послије референдума распасти. Њен вијек је дуг колико траје процедура за референдум. Очекујем да ће се до Нове године сами понудити да направимо нову скупштинску већину. Не бринем се за скупштинску већину коју ћу имати иза себе и само је питање у којој ће форми она бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана